Založ si blog

Zimomriavky. . .

Väčšina z nás pozná ten pocit, keď sa nám pri počúvaní hudby, čítaní knihy, pri pozeraní filmu stiahne hrdlo, do očí sa natlačia slzy a prebehne nami pocit mrazu, až nám naskáču zimomriavky.
Včera som pozerala film, ktorý vo mne vyvolal takéto pocity. Bol o tom, ako sa malý chlapec vyrovnával s chorobou, umieraním a smrťou svojej mamy. Pomáhala mu v tom bytosť z krajiny fantázie, akési stromové monštrum, aj keď ten výraz sa mi nepáčil a ani sa na toho stromového tvora veľmi nehodil. Rozprávala chlapcovi tri príbehy a nakoniec on mal sám porozprávať ten svoj, nočnú moru, ktorá ho trápila.
Viem, že v čase „povinnej zábavy“ a všeobecného veselia je zvláštne pozerať taký film.
Ale Silvester by nemal byť len takýto, je to aj čas spomínania a hodnotenia roku, ktorý sme prežili.
Času, ktorý je veľmi vzácny a každým našim nádychom a výdychom sa skracuje.
Času, ktorým dokážeme mrhať a míňať ho na nepodstatné veci.
Viem, že ľudia nemajú radi tému umierania a smrti, pretože prináša smútok a bolesť.
Ale raz príde koniec a my sa budeme musieť pozrieť smrti a pravde do očí, lenže vtedy už bude neskoro pre nás samotných, ale aj pre ľudí okolo nás.
Zistíme, koľko sme toho mohli urobiť a neurobili sme.
Zistíme, ako sme čas, ktorý sme mali darovaný minuli vďaka vlastnej sebeckosti na nepodstatné veci a zahodili sme množstvo príležitostí urobiť našich blízkych šťastnými.
Zistíme, ako sme ochudobňovali o krásne veci najmä samých seba a že sme sami zodpovední za to, aký život sme prežili.
Každý nový deň je dar a je len na nás ako ho prežijeme. Aký pocit po ňom budeme mať. Aký pocit zanecháme v ľuďoch, či zimomriavky šťastia alebo sklamania a hnusu.
Je len na nás, aké pocity bude mať každý z nás, keď si bude v posledných chvíľach premietať vlastný život.
Je len na nás, ako sa zapíšeme v srdciach našich blízkych a čo všetko v nich zanecháme, čo budú cítiť pri spomienke na nás.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5502353x
Priemerná čítanosť článkov: 3944x

Autor blogu