Založ si blog

Ilúzia poznania…

 

Ilustračný obrázok: Gerd Altmann Pixabay

Pred časom som si znova pozrela film o fyzikovi Stephenovi Hawkingovi „Teória všetkého“, v ktorom okrem iného zaznela aj táto jeho zaujímavá myšlienka: „Najväčším nepriateľom poznania nie je nevedomosť, je ním ilúzia poznania.“

Žijeme v dobe, keď ľudia majú prístup k obrovskému množstvu informácií rôzneho druhu, čo často spôsobuje, že mnohí sa v nich len ťažko orientujú a nájdu medzi nimi tie dôležité a podstatné, ktoré by im pomohli získať vedomosti a napokon sa dopracovať k  poznaniu. A práve to množstvo informácií spôsobuje „ilúziu poznania“, keď ľudia v skutočnosti nechápu, čo sa okolo  nich deje a už vôbec nie súvislosti diania, ktoré priamo súvisí  s ich životom, či spoločnosťou.

„Ilúzia poznania“ v mnohých vytvára pocit, že žijeme v obrovskom chaose. Vôbec si neuvedomujú, že to nie je skutočný chaos, ale „ilúzia chaosu“, ktorá je veľmi sofistikovane vytváraná rôznymi procesmi riadenia. A práve preto, že ľudia veria ilúzii, ktorá ich presviedča, že to čo sa deje je chaos a snažia sa prežiť, nehľadajú  kontext medzi riadením a ilúziou chaosu.

Rovnakým spôsobom je „ilúzia poznania“ zneužívaná na falošné zdanie blahobytu, či slobody.

Ale môže byť za bohatstvo, prepych, či výšku životnej úrovne považované niečo, čo si človek zadovážil na dlh, ako je to teraz úplne bežné?

A môže byť dlhové otroctvo slobodou?

Môže byť za slobodu považovaný akýkoľvek druh otroctva?

Pretože dnes skutočne žijeme v dobe, keď sú ľudia vďaka „ilúzii poznania“ uvrhnutí do obludného mentálneho otroctva, ktoré považujú nielen za slobodu, ale najmä za poznanie. A práve to, že ľudia nechápu a mnohí ani netušia, že žijú iba v „ilúzii poznania“ spôsobuje, že sú takýmto spôsobom cielene oberaní, okrádaní o podstatu vlastného života.

Žiť v „ilúzii poznania“ je pre človeka veľmi jednoduché, pretože tak sa v skutočnosti zbavuje zodpovednosti za svoj vlastný život. Pretože hľadanie skutočného poznania, je namáhavá celoživotná cesta, plná prekážok, pochybností o sebe samom, vytrvalosti, strát, ale aj radosti, šťastia, pochopenia a pokoja v duši.

 

Devana

Slnovratovo 26. 10. 2023

 

Článok bol zverejnený na: Belobog.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5495733x
Priemerná čítanosť článkov: 3940x

Autor blogu