Založ si blog

Zabudnúť na svoje korene…

 

Ilustračný obrázok: Dušan Lukášik

Viete si predstaviť rieku bez prameňa, alebo strom bez koreňov?

Nie?

Tak prečo zabúdate na žriedlo ktoré vás zrodilo a korene, ktoré vás formovali od narodenia?

Prečo zabúdate a opovrhujete vlastnými predkami, ktorí sú v našich srdciach živou históriou vás samotných?

V posledných týždňoch sa rozprávam s mojím priateľom Dušanom Lukášikom o podstate ľudského bytia. V štyroch častiach jeho rodinnej histórie pod názvom „Korene“, opísal kvintesenciu nielen vlastnej rodiny, ale aj celého národa.

Predstavte si krásny mohutný  strom v lese, v jemnom prítmí tieňa jeho koruny sa zo zeme vynárajú jeho hrubé prepletené korene presvetlené mäkkým svetlo letného slnka

Áno niektoré korene vidíme na povrchu a iné veľmi dôležité, sú ľudský očiam ukryté. Tie na povrchu, ktoré môžeme vidieť, formujú nás samotných, naše charaktery a vnímanie sveta.  Tie ukryté, sú korene celých rodov, ktoré sú navzájom prepletené a formujú dušu národa a budúcnosť ďalších generácií.

Každý z nás je takým stromom. Každý z nás má svoje vlastné korene, vďaka ktorým sme jedineční a vďaka ktorým môžeme rásť a pochopiť do hĺbky samých seba.

Ak zabudneme na svoje korene, odmietneme ich, zomierame rovnako ako strom v plnej sile, ktorý niekto spíli a oddelí od jeho koreňov. Z dreva síce môžu byť pekné a užitočné výrobky, ale už je to iba mŕtve drevo bez duše a života. Aj z ľudí bez koreňov sa stáva iba spotrebný tovar, ktorý má len svoju vonkajšiu hodnotu a ľudský život sa zmení iba na jednoduché prežívanie. Živorenie bez duchovného základu, ktorý má každý z nás vo svojich vlastných koreňoch.

Ak zabudneme na svojich predkov, na ich život, na to čo dokázali vykonať pre nás svojich potomkov, staneme sa riekami bez prameňov a stromami bez koreňov.

Ak  dokážeme pochopiť ich vzácnosť a nezabudneme na svojich predkov, dokážeme pochopiť samých seba, dokážeme žiť a tvoriť, duchovne a intelektuálne rásť. Dokážeme vytvárať základy budúcnosti pre naše deti a ďalšie pokolenia. Dokážeme byť ľuďmi. A to najdôležitejšie, dokážeme byť slobodnými. Pretože iba naše vlastné korene nám dávajú skutočnú slobodu ducha aj bytia.

Ilustračný obrázok: Devana

Dušanova rodinná história, príbeh jeho strýka Jankajeho účasť v Povstaní, rozprávanie o strýkovi jeho otca horárovi zo Sestrčskej doliny Ondrejovi a krásna spomienka na jeho otca, primäla aj mňa samotnú premýšľať viac o mojich predkoch. Vrátiť sa ku koreňom. A v jednej chvíli sa zo mňa stalo malé dievčatko s veľkými zvedavými očami, ktoré malo život ešte len pred sebou a bolo zahrnuté láskou starých rodičov. Dievčatko,  ktorému starý otec rozprával príbehy z vojny a Povstania, ale aj z bežného života.

Dnes viem, že keď zabudneme na svojich predkov a vlastné korene, márne sa budeme pýtať: „Kto sme? Kým sme?“ Márne budeme hľadať zmysel a význam  vlastného života. Budeme vlastným životom iba bezcieľne blúdiť, pretože bez koreňov budeme NIKTO.

Dušan, ďakujem Ti za znovu nájdenie mojich vlastných koreňov, seba samej, ale najmä za slová plné múdrosti, ktoré pomôžu mnohým z nás ukázať podstatu vlastného života, ktorá je ukrytá v histórii našich rodín, našich predkov.

 

Zdroj: FB

 

Devana

Slnovratovo 10. september 2023

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

Zuzana Dolinková, Ide o pravdu

Dolinková v Ide o pravdu: Pri Rázsochách sa roky neurobilo nič. Kritizujú tí, ktorí to mohli pohnúť

04.05.2024 10:00

Kde bude stáť nová nemocnica v Bratislave - na Rázsochách či v Ružinove? Návrh pôjde čoskoro do vlády, uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Ruské školstvo / vzdelávanie / Rusko /

V Novosibirsku končí škola, ktorej vedenie bolo proti vojne na Ukrajine

04.05.2024 09:32

Novokolledž bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5503407x
Priemerná čítanosť článkov: 3945x

Autor blogu