Založ si blog

„Draft“ – chlieb a hry…

 

Pár dní  slovenské médiá a soc. siete žijú úspechom trojice mladých hokejistov.

Áno, sú to  bezpochyby šikovní mladí muži, ktorí sú v tom, čo robia výborní. A mnohí naši  hokejoví fanúšikovia sú na nich veľmi pyšní. Veď pochádzajú zo Slovenska.

Mne však celé to hokejové divadlo pre masy pripomenulo scény z filmu „Gladiátor“. A to najmä tú, kde sa obchodovalo s gladiátormi. Aj tí slúžili ako zdroj zábavy pre plebs, ktorý sa chodil dívať na ich súboje do arén tak, ako sa chodia pozerať dnešní fanúšikovia na zápasy svojich obľúbených športových klubov, ale aj  priamo športovcov. A rovnako ako kedysi boli gladiátori miláčikmi publika, tak sú súčasní vrcholoví športovci miláčikmi toho svojho.

 

Ilustračný obrázok: Pixabay

 

Žiaľ, sláva „novodobých gladiátorov“ býva vrtkavá a nie je dlhá. Kým sú na vrchole svojej kariéry, tak sa na nich mnohí  priživujú. Ich majitelia, sponzori, politici  a najmä médiá, ktoré z nich vyrábajú bulvárne celebrity. A ľudia ich milujú, ale iba  dovtedy kým neprídu iní, šikovnejší schopnejší…

Pred pár rokmi som napísala článok s názvom „Je ešte futbal futbalom a šport športom?“ ku ktorého napísaniu ma inšpiroval futbalový zápas medzi Maďarskom a Slovenskom.  V debate pod článkom zazneli mnohé názory v tom duchu, že šport je náhradou za vojnové ťaženia, či samotnú vojnu.

Nuž áno, veď mnohí fanúšikovia  sa v hľadisku správajú ako na bojisku a takisto aj v hokeji sme si zvykli na agresívne správania samotných hráčov, ktorí sa na ľade často mlátia hlava-nehlava.  A kvôli čomu? Kvôli potešeniu z hry a z dobrého výsledku, alebo pre potešenie divákov?

V článku som sa zamýšľala nad tým, že „vrcholový šport“ sa  okrem toho, že je výnosným biznisom zneužíva na politické ciele a slúži ako druh hybridnej vojny proti nepohodlným štátom.

Má takýto šport ešte niečo spoločné so „športom“, ktorý poznáme ako radosť z pohybu, hry, zdravého súperenia?

Nie, nemá absolútne nič spoločné. Pretože vrcholoví športovci sa stali naozaj tými „novodobými gladiátormi“, ktorí sú už iba dobre zaplateným a dobre plateným tovarom. A vrcholové súťaže sa stali tými pomyselnými arénami, kde športovci bojujú o svoje vlastné prežitie, pre pobavenie publika. Je to možno aj tým, že mnohé športy vznikli, ako náhrada bojových aktivít.

A práve takáto súčasná  prezentácia „športu“ v podobe vysokých zárobkov a mediálnej slávy deformuje pohľad mladých talentovaných ľudí na podstatu športu.

Preto je načase začať  pomenovávať veci a skutočnosti pravým menom. Pretože radosť z pohybu, prekonania seba samého, ale aj radosť so spoločnej hry a spolupráce, či zlepšenia kondície a zdravia  a rešpektovania daných pravidiel, nemá nič spoločné so súčasným športovým biznisom.

V skutočnosti je športový biznis „hrami“ pre plebs,  tak ako to bolo kedysi v Rímskej ríši. „Hrami“, bez pravidiel, bez morálky, ktoré zneužívajú vládnuce elity na odpútanie pozornosti od veľmi vážnych problémov. V súčasnosti aj takého problému, že kvôli ich nemorálnosti padá celý ich  systém a vedome pripravujú plebs o „chlieb“.

Budú však ľuďom, keď nebudú mať z čoho žiť,  stačiť iba tie „hry“, ktoré sa na nich spolu s tými „športovými“ valia zo všetkých strán?

Alebo začnú premýšľať, kde sa stala chyba?

Prečo napríklad mnohé talentované deti nemajú možnosť rozvíjať svoje schopnosti?

Prečo  boli  ľudia  zatvorení počas covidovej pandémie dva roky ako zvieratá v klietkach a nemali možnosť  napríklad aj  športovať kvôli vlastnému potešeniu?

Prečo je možné, že je „šport“, takým obrovským a výnosným biznisom, kde jednotlivci zarábajú nehorázne sumy?

Prečo sa stal „šport“  jedným z druhov hybridnej vojny,  politikárčenia a mocenského vydierania?

Prečo  sa toto všetko deje?

Áno, na Slovensku máme veľmi šikovných  a talentovaných mladých ľudí v mnohých oboroch. Len škoda, že sa na nich kvôli „chlebu a hrám“ úplne zabúda a nie sú spoločnosťou ocenení a docenení.

A to je tiež jedna z príčin pádu súčasnej systému a civilizácie.

 

Článok bol zverejnený na: belobog.sk

 

 

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5493347x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu