Založ si blog

Ale. . . Ja som iba plnil rozkazy, príkazy, nariadenia. . .

Včera bola v mnohých  médiach uverejnená správa o úteku 96-ročnej Nemky Irmgard Furchnerovej, ktorá je obvinená zo spoluúčasti na vraždách 10-tisíc ľudí v koncentračnom tábore   Stutthof, kde pracovala ako sekretárka a stenografka veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho. Neskôr média priniesli správu o tom, že žena bola napokon zatknutá a ponesie zodpovednosť za svoje konanie.

Aj keď sa mnohým bude zdať, že je to príliš  neskoro, alebo je to len mediálne divadlo na zakrytie mnohých vážnych vecí, je to aj dobrá správa, že aj po mnohých rokoch nie sú premlčané zločiny proti ľudskosti.  A v tejto súvislosti som si spomenula, na neslávneho „Mäsiara z Lyonu“ – Klausa Barbieho, ktorý takisto dlhé roky unikal spravodlivosti vďaka ochrane a krytiu CIA a podieľal sa v spolupráci s nimi na ďalších zverstvách – zločinom proti ľudskosti.

 

Ilustračné foto: Pixabay

 

Keď som pozerala a čítala rôzne dokumenty  o ľuďoch,  ktorí boli braní na zodpovednosť   a súdení za zločiny proti ľudskosti, ktoré dobrovoľne páchali, mnohí sa hájili tým, že iba plnili rozkazy a príkazy. Áno, rozkazy, príkazy, nariadenia…

Aj dnes v čase covidovej totality a biomedicínskeho očkovacieho apartheidu mnohí „iba plnia rozkazy, príkazy a nariadenia“, ktoré porušujú Trestný zákon 300/2005 § 420 – Mučenie a iné neľudské  alebo kruté zaobchádzanie,  § 425 – Neľudskosť.

Mnohí plnia „rozkazy, príkazy, nariadenia“ súčasnej vlády, štátnych úradníkov a „odborníkov,  ktoré hrubo porušujú základné ľudské práva zakotvené v Ústave SR. Porušujú  platné zákony SR, ale aj medzinárodne právo a to Článok 7 – Zločiny proti ľudskosti,  Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu.

Mnohí plnia tieto „rozkazy, príkazy a nariadenia“ zo strachu z perzekúcie štátnou mocou, ale mnohí ich plnia kvôli vlastným egoistickým ambíciám a finančnému profitu a obohateniu sa.

Ako by sa dalo nazvať prenasledovanie občanov, ktorí si dovolili mať vlastný názor?

Ako sa dá nazvať nehanebné porušovanie zákonov a rozklad právneho štátu, ktorého následkom je smrť nevinných ľudí?

Ako sa dá nazvať zámerná likvidácia ľudských práv a zasahovanie vládnej moci do najintímnejších sfér ľudského života?

Ako sa dá nazvať zámerné odmietanie poskytovanie základnej lekárskej starostlivosti,  nariadené vládnou mocou a „odborníkmi“, ktorej  dôsledkom je nielen zhoršenie zdravia, ale smrť nevinných ľudí?

Ako sa dá nazvať verejné vyhrážanie sa, ponižovanie  a vydieranie občanov, či hrubý nátlak na nich, porušovaním ľudských práv a slobôd a zákonov SR?

Ako sa dá nazvať bezprávie, kde tí, ktorí páchajú zločiny sa smejú do tvárí tých, na ktorých tieto zločiny páchajú?

Áno v takomto štáte žijeme a takáto vládna moc tomuto štátu vládne.

Možno sa mnohým zdá, že všetky tieto „zločiny voči ľudskosti“, páchané na bezbranných ľuďoch nemajú konca.

„Možno sa mnohým zdá, že normálnych ľudí sa v tomto štáte nemá kto zastať a nemá sa za nich kto postaviť, pretože tí druhí iba „plnia rozkazy, príkazy a nariadenia“. To isté, čo si myslia ľudia teraz,  si mysleli ľudia, ktorí trpeli mocenskou svojvôľou v rôznych totalitných systémoch.

Pravdou však je, že zločiny proti ľudskosti nie sú premlčateľné. A obhajovať sa frázou, „ale ja som iba plnil rozkazy, príkazy a nariadenia“ tým, ktorí tak vedome konali, nepomôže.

Spravodlivosť si ich nájde, tak ako si našla aj Klausa Barbieho či Irmgard Furchnerovú.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490477x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu