Založ si blog

Pravý význam koronakrízy. . .

Vždy keď vidím, čo sa deje v našej spoločnosti spomeniem si na dokumentárny seriál „Nacistický projekt“, ktorý ukazoval čo sa dialo v spoločnosti počas panovania fašizmu a nacizmu.

Pravý význam koronakrízy spočíva v tom, že ukázala, v akom hlbokom rozklade je naša spoločnosť. Koronakríza  však  aj ukázala pravé ľudské charaktery.

Foto: Pixabay

Keď som sledovala spomínaný seriál, ale aj mnohé dokumentárne filmy z tej doby, alebo som čítala rôzne materiály, premýšľala som nad tým, ako málo stačí, aby človek ukázal svoju skutočnú tvár. Z vážených otcov rodín a predstaviteľov spoločnosti sa stávali krvilačné beštie, ktoré si ukájali svoje nízke pudy prenasledovaním, mučením a vraždením nevinných ľudí. Boli opojení mocou, ktorú odrazu dostali a stratili zábrany, už nemuseli skrývať vlastné chtíče. Prestali sa skrývať za masky, ktoré nosí diabol. Ukázali svoje pravé tváre a charaktery.

Po skončení toho obdobia mnohí kričali:  „Ale to sme museli robiť!“

Nie nemuseli to robiť, nemuseli spôsobovať utrpenie. Robili to pre vlastné potešenie.

Tá istá situácia nastala aj teraz, keď sa vďaka koronakríze dostávajú k moci presne takí istí ľudia. Plní nízkych, mrzkých pudov a túžby ukojiť si chtíč po moci a bohatstve.

Odrazu sa zo samozvaných hrdinov stávajú zákerní zradcovia, ktorí sú ochotní kvôli vlastnému prospechu, zrádzať a udávať všetkých okolo seba. Neváhajú zneužívať dokonca ani vlastnú rodinu, len aby ukojili vlastné ego. A svojim konaním pichajú priateľov a známych „dýkou do chrbta“, ak z toho majú čo i len malý prospech.

Z „princátiek na bielom koni“ sa stávajú zákerní tyrani, ktorí si kompenzujú svoje životné frustrácie a zlyhania zastrašovaním, ponižovaním a prenasledovaním slabších jedincov a opájajú sa tak zvráteným pocitom moci.

Predstavitelia „slušnej  spoločnosti“,  ktorí sa cítili nedocenení  v svojej snahe  komandovať a poučovať a neboli stredom pozornosti podľa svojich domnelých zásluh,  sa stávajú obdivovanými inkvizítormi spoločnosti, ktorí  sa snažia „zatočiť“ podľa vlastných predstáv s tými neposlušnými.  Prenasledujú, lynčujú a chrochtajú blahom, keď niekomu ublížia podľa  tých svojich predstáv. A ak ich niekto za ich zvrátenosť dokonca aj pochváli, tak sa konečne cítia uznanie po ktorom tak túžili…

Áno, toto začalo byť v našej spoločnosti normálne. Preto je v takom veľkom rozklade. Ľudia sa kvôli tomuto správaniu sa terajších „nadľudí“, začali strániť jeden druhého, sú zničené medziľudské vzťahy, priateľstvá, ale aj rodiny. Prišlo obdobie obrovskej nedôvery medzi ľuďmi.

Znova sme sa ocitli v dobe, keď sú násilne potláčané názory iných. Znova panuje medzi ľuďmi strach z budúcnosti, beznádej. Znova panuje temnota vo  vzťahoch a v myslení ľudí, keď je každá zmienka o skutočných hodnotách spoločnosti tvrdo potláčaná.

Lenže raz aj táto doba skončí, tak ako končí spoločnosť prežratá podhubím egoizmu ako rakovinou, ktorá všetko ničí. Skončí a títo ľudia budú niesť zodpovednosť za svoje konanie.

 

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486367x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu