Založ si blog

Zabudli sme na Človeka. ..

Posledné dva dni cítim únavu. Takú tú podivnú, ktorá ma vždy prinúti intenzívnejšie premýšľať o zmysle bytia Človeka.
O zmysle vlastného bytia ľudia málokedy premýšľajú, pretože ich myseľ zamestnávajú mnohé iné myšlienky. A tým myšlienkam dávajú väčší priestor ako sebe samému. Často síce myslia na seba, ale nemyslia na Človeka v sebe.
Zabudli sme na Človeka. Na Človeka, ktorý je v nás, v našom srdci, v našej duši.
Často premýšľam, ako je možné, že sme do vlastných životov dobrovoľne vpustili ten neuveriteľný balast, ktorý oberá ľudí o radosť zo života. Vpustili sme si do nich napríklad politiku, šírenú médiami tak, že sa ľuďom zaryla pod kožu spôsobom, že mnohí podľahli klamstvu, aká je pre ich život nevyhnutná a kvôli nej zabúdajú na podstatné veci.
Premýšľam o tom, aké je jednoduché vďaka klamstvám manipulovať ľuďmi. Aké je jednoduché šíriť nevraživosť a nenávisť, vyvolávať hádky a rozbroje, ničiť vzťahy, rozdeľovať rodiny, priateľstvá, kamarátstva.
Premýšľam o tom aké je jednoduché lžami a polopravdami vyvolávať v ľuďoch nepokoj, strach, obavy, ale aj hnev a zlosť. Sledujeme médiá, čítame a počúvame správy a hádame sa, nadávame, hneváme sa. A prečo?
Pretože sme zabudli na Človeka v nás. Na Človeka, ktorý potrebuje k tomu, aby sa vyvíjal a rástol spoznať hodnoty akými sú láska, ľudskosť, spravodlivosť, čestnosť. Potrebuje hľadať múdrosť a poznanie, aby dokázal byť skutočným Človekom, ktorý dokáže prevziať zodpovednosť za svoj život a konanie.
Byť Človekom nie je jednoduché.
Byť Človekom znamená učiť sa celý život žiť. Učiť sa ľudskosti, napriek bolestivým pádom a utrpeniu. Byť Človekom znamená vedieť, čo je to Láska a aký má význam.
Byť Človekom znamená túžiť po poznaní a pochopení vlastného bytia, vedieť oddeliť balast od podstaty života.
Byť Človekom znamená pochopiť význam Dobra a podstatu Zla.
Byť Človekom znamená skutočne žiť…

S úctou Devana…

Článok bol pôvodne zverejnený na slovanskenoviny.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5491860x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu