Založ si blog

Bude mať niekto tú silu a? . . .

Kedysi dávno som už písala o príbehu krásnej, mladej ženy menom Pandora, ktorú vytvoril božský kováč Héfaistos z hliny a vody a ktorú bohovia obdarovali krásou, zvodnosťou a mnohými inými darmi. A z gréckej mytológie poznáme aj príbeh o tom, že bohovia ju neobdarovali len tým dobrým. Do skrinky, ktorú od nich dostala, zatvorili aj všetko to zlé, čo trápilo ľudí a Zem, biedu, choroby a všetky trápenia a bolesti sveta. Traduje sa, že Pandora zo zvedavosti skrinku otvorila a všetko to zlé vypustila von. Keď zbadala čo urobila, skrinku zatvorila, lenže na dne tej skrinky ostala nádej.
Keď sa pozerám okolo seba vidím všetko to, čo zo skrinky vypustila.
Vidím obrovskú chudobu ľudí, nielen ekonomickú, ale aj morálnu.
Vidím choroby spoločnosti vo všetkej ich nahote. Vidím toľko utrpenia, že premýšľam, ako to ľudia dokážu zvládnuť.
Minulý týždeň som si chcela urobiť radosť a kúpiť náušnice. Išla som do malého obchodíka, kde majú krásne veci s folkloristickými motívmi. Vošla som doň a videla prestrašenú predavačku, ktorá nedokázala ten svoj strach zakryť ani zdvorilým správaním sa. Takéto niečo v poslednej dobe vidím často. Ľudia sa začali báť jeden druhého. Majú strach a mnohí už ani nevedia definovať v čom sa ten ich strach skrýva.
Vidím toľko nepriateľstva, nenávisti, zákernosti medzi ľuďmi a už ani to mnohí neskrývajú.
Vidím rozhádané rodiny, zničené priateľstvá, vzťahy.
Vidím bezradnosť a veľa smútku, keď sa ľudia prestali veriť v dobro. Prestali veriť v lásku, v šťastie.
Rúška mnoho zakryjú a dokonca aj úsmev, ale ten bolo vidieť aspoň v očiach a vytráca sa aj ten.
Vidím mnoho hnevu a zúfalstva zo straty istôt a budúcnosti.
Vidím mnoho egoizmu a agresívneho správania sa mnohých ľudí.
Nie, nečudujem sa ľuďom, ani vo svete a ani tu u nás na Slovensku.
Dnes ráno som čítala zvláštny status na FB a neviem čo všetko v ňom je pravda, ale ak je v ňom len štipka pravdy, tak viem, prečo je aj tu na Slovensku toľko beznádeje, strachu, obáv a bezradnosti.
A premýšľam o tom, kto nájde v sebe a odvahu a znova otvorí tú pomyselnú Pandorinu skrinku a vypustí do sveta to, čo tam ostalo, NÁDEJ.
Áno nádej je to, čo nám začalo chýbať a preto mnohí ľudia už nedokážu vnímať všetko to krásne a hodnotné, čo nám obklopuje a čo nám v skutočnosti patrí.
Nedokážu vnímať dobro a lásku. Nedokážu prežívať šťastie ukryté v drobných okamihoch života.
Nedokážu sa tešiť z maličkostí, ktoré im kedysi prinášali radosť. Mnohí sa už nedokážu ani usmiať.
Áno, potrebujeme nádej, tú nádej, ktorá je zabudnutá a učupená kdesi na samotnom dne našich sŕdc a duší a ktorú potrebujeme na obyčajné prežitie, ale aj na to, aby sme ukázali pravý význam hodnôt, vďaka ktorým by sme mali byť ľuďmi.
Bude mať niekto tú silu a vypustí do sveta nádej?

Zdroj:Status na FB

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471772x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu