Založ si blog

Čo spôsobuje pandémia nadvýroby? . . .

Všímam si ju dlho a určite aj mnohí z nás. Určite sa Vám stalo, že ste prišli do nejakého obchodu , kam chodievate častejšie a všimli ste si, že pribúdajú regály s tovarom a uličky medzi nimi sa stále zužujú. Ja som si to viackrát všimla v jednom obchode s náradím a železiarskym tovarom. Bežné je to aj inde. Množstvo tovaru mnohonásobne prevyšuje dopyt. Iným problémom sú aj napríklad vysoké ceny tovarov, alebo nízka kvalita lacnejších výrobkov.
Párkrát som tento problém spomenula v článkoch. Pandémia nadvýroby je veľmi nebezpečná a dovolím si povedať, že bude mať oveľa horšie následky ako súčasná pandémia koronavírusu, ktorá slúži na zakrytie mnohej špiny tejto spoločnosti.
Nie je to tak dávno, keď sa v médiách objavila správa o tom, že známa módna značka spálila a zlikvidovala svoj nepredaný tovar v hodnote 28,6 -33,8 milióna libier, len preto, aby nezdevalvovala svoju značku, zlacňovaním a predávaním pod cenu.
Pred viac ako mesiacom, keď sa v Európe hovorilo len veľmi málo o koronavíruse, som našla článok v ktorom sa píše o tom, ako veľkí predajcovia likvidujú obrovské množstvá nepredaného tovaru.
V článku bolo uvedené, že neexistujú konkrétne a celkové údaje, koľko tovaru sa takto zlikviduje v EÚ, ale len v Nemecku ročne zlikvidujú tovar v hodnote sedem miliárd eur a vo Francúzsku to bolo v roku 2014 približne za 630 miliónov eur.
A to nehovoríme napríklad o obrovských množstvách nových automobilov, alebo potravín, ktoré hnijú na skládkach.
Vlani bol celý svet zachvátený Grétomániou, ale o probléme nadvýroby a jej následkov v podobe vydrancovanej a znečistenej planéty sa hovorilo minimálne. Nehovorilo sa o obrovskej chudobe, detskej otrockej práci, umieraní od hladu, vojnových konfliktoch…
Pandémiu nadvýroby a plytvania spôsobila pandémia chamtivosti a nenažranosti nielen svetových elít. A tento krát na ňu doplatíme všetci. Táto pandémia nadvýroby poznačila celú planétu a nielen ľudstvo samotné.
Pandémia koronavírusu je len následok toho všetkého a snaha zakryť obrovskú hospodársku krízu, ktorú spôsobila nenásytnosť svetových a politických elít, ale aj samotného ľudstva. Ktovie aké následky táto kríza bude mať, ale sme svedkami toho, že za boj proti koronavírusu sa skrývajú snahy mocenských elít vyťažiť z tejto krízy čo najviac, na úkor obyčajných a už dosť chudobou poznačeného obyvateľstva planéty.
Prijímajú sa čoraz tvrdšie opatrenia, na sledovanie a následné prenasledovanie obyčajných ľudí.
Osobne si myslím, že strach z ochorenia je zneužívanie týchto reštrikcií, aby sa ľudia nemohli zhromažďovať a brániť sa voči totalite a diktatúre elít.
Čas ukáže, čo všetko sa skrýva za „koronavírusom“. Ale vždy, keď sa spomenie slovo kríza, si ja spomeniem na slová Tomáša Baťu:

„Příčinou krize je morální bída. Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání. Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.“

Zdroj: https://citaty.net/citaty/266255-tomas-bata-pricinou-krize-je-moralni-bida-prelom-hospodarske/

Zdroje:Likvidovanie nepredaného tovaru.
Luxusná módna značka likvidovala tovar

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470786x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu