Založ si blog

Na čo sa to vlastne hráme?

Pred pár dňami som bola na plese. Nie na takom tom, kde sa ľudia okázalo predvádzajú, ale kde mali ľudia radosť zo stretnutia, zatancovali si, zaspievali, zabavili sa.
Tiež rada tancujem, aj keď si myslím, že som tanečné poleno. Obdivujem nádherné staré tance napríklad sarabandu, la Foliu, ale aj tie „modernejšie“ viedenský valčík a milujem tango, rumbu, sambu, obdivujem tanečníčky flamenca.
Takisto rada spievam, teraz som prišla na chuť aj „ľudovkám“ ako sa hovorí a vôbec sa nečudujem, že naši predkovia si pri práci spievali. Takže si často vyspevujem. Slovami aj bez slov.
Hudbou, tancom, spevom ľudia dokážu vyjadriť veľmi veľa. Emócie, život, históriu, ale aj vlastnú vyspelosť.
Pred pár rokmi som objavila správu o tom, že archeológovia našli flautu starú viac ako 50 000 rokov, ktorú vyrobili neandertálci. Je to dôkaz o tom, že títo ľudia neboli až takí zaostalí a barbari, ako si o nich mnohí myslia. Vedeli vyjadriť svoje emócie nielen nástennými maľbami, výrobou ozdôb, ale aj umením – hudbou a určite aj spevom a tancom. Mnohí z nás si nedokážu ani len predstaviť , aké ťažké muselo byť žiť celé zimné mesiace v jaskynných príbytkoch, ktoré im poskytovali ochranu. Ale dokázali to aj vďaka vlastnému napredovaniu. Dokázali tvoriť, vyrobiť také veci, ktoré po nich ostali desať tisíce rokov.
Preto často premýšľam, čo ostane po nás a na čo sa vlastne hráme?
Ľudstvo je na vysokom stupni technického, technologického, ale aj umeleckého vývoja oproti neandertálcom. Lenže sa dostalo až na taký stupeň vývoja, že má pocit, že už nemusí rásť nielen v umeleckom, ale aj v ľudskom rozmere.
Ako sa to prejavuje? Nuž napríklad aj umením, hudbou, tancom.
Výtvarné umenie je až tak abstraktné, že samotní umelci ani netušia, čo vytvorili. Z hudby sa vytráca hudba, často je to len kakofónia náhodných zhlukov tónov. Z tancov máme najradšej „dupanie kapusty“, čo zvládnu aj tie najväčšie tanečné antitalenty. Ľudia ako keby nechceli krásu, ale stačí im stoka. Nechcú cítiť, ale len si uspokojovať pudy, sexuálne, násilnícke, majetnícke…
Bola som v šoku, keď som videla video, v ktorom naša vzdelaná „mládež, nositeľka rána“ a budúcnosť národa, na popud nejakého rapera – súčasného idola, dupala, skákala a vrešťala Fico je k…
Aj takým spôsobom sa prejavuje súčasná „vyspelosť“ ľudstva. Takouto zábavou.
Vyspelé ľudstvo sa zabáva sledovaním krvákov a zabíjania v televízii, hraním násilných hier a už dokonca aj násilím a vraždením samotným. Sledovaním porna a sexovaním, ktoré nemá nič spoločné s s citmi, láskou, milovaním.
Na čo sa to vlastne hráme?
Sme vyspelejší ako neandertálci a naši predkovia, ktorých považujeme za barbarov?
Po mnohých stránkach určite.
Ale po ľudskej sa prepadáme stále nižšie a nižšie. Až tak, že sme na hranici samozničenia.
Stačilo by, keby na pár dní vypadla elektrika a internet, len potom by sa ukázala skutočná vyspelosť civilizácie. Nebola by potrebná ani prírodná katastrofa typu výbuchu supervulkánu, pretože ľudstvo je prírodnou katastrofou samé osebe. (Dokazuje to aj úroveň predvolebnej kampane u nás.)
Ešte stále je toľko krásy okolo nás, nezničme ju vlastnou hlúposťou a sebastrednosťou tým, že sa budeme hrať na to kým nie sme, na malých bohov…
Najstaršia flauta na svete
Neandertálska flauta
Ukážka hry na flautičke
Zábava mladých

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486432x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu