Založ si blog

Zmení sa niečo?

Ťažko, veľmi ťažko sa mi píše, keď vidím vo všetkých správach zničený horiaci dom, zúfalých ľudí, záchranárov, hasičov, ktorí sa snažia pomôcť ľuďom a uhasiť oheň po výbuchu v prešovskom paneláku. Časť mesta, v ktorom sa táto tragédia stala poznám…
Médiá sa predbiehajú, kto prinesie najnovšie správy z tragédie. Na miesto nešťastia prichádzajú politici a kompetentní ľudia. Iní zverejňujú svoje statusy na sociálnych sieťach. Mnoho ľudí prejavuje svoju ľudskú stránku a snaží sa pomôcť tým, ktorí prežili, ale prišli o všetko, alebo sa nesmú vrátiť do svojich domov. Pomáhajú mnohí…
Ale zmení sa niečo?
Pred dvoma rokmi, tragicky zahynulo sedem opatrovateliek, ktoré sa vracali z práce v Rakúsku.
Ľudia boli šokovaní z tejto tragédie. A čo sa zmenilo? Nič. Opatrovateľky sa stále prepravujú súkromnými dopravcami. Chodia pracovať do zahraničia a u nás sa stále nemá kto postarať o starých, bezvládnych a chorých ľudí.
Pred pár týždňami sa stala tragická dopravná nehoda autobusu s kamiónom. Zahynulo dvanásť ľudí, obeťami boli aj štyri maloleté deti. A čo sa zmenilo? Nič. Kamióny budú stále jazdiť preťažené, cesty budú také aké boli, s vyjazdenými koľajami po nich.
Prečo?
Lebo zisk a peniaze sú stále zlatým teľaťom, okolo ktorého tancujú tí, ktorí sa tešia terajšiemu systému a vyhovuje im to, v akom stave sa nachádza tento štát a spoločnosť.
Štát, ktorý je v skutočnosti už len riadenou kolóniou bez vlastného majetku.
Štát v ktorom je bežné porušovanie základných ľudských práv.
Štát, ktorý nie je schopný zabezpečiť vlastným obyvateľom a občanom sociálne istoty a budúcnosť.
Štát, v ktorom politici namiesto práce pre občanov, neustále ignorujú slobodné voľby a vôľu občanov a svojim správaním a neustálym preberaním moci, narúšajú politickú a ekonomickú stabilitu štátu.
Štát, v ktorom sa neriešia základné existenčné problémy jeho občanov, ale denne sa v médiách prepierajú škandály a rôzne kauzy politikov.
Štát, v ktorom je bežné a beztrestné vynášanie a únik, rôznych kompromitujúcich materiálov z policajného vyšetrovania, alebo súdneho spisu.
Štát, v ktorom vládnu média a ich mecenáši, ktorí sa stali vyšetrovateľmi, sudcami a aj katmi v jednej osobe.
Zmení sa niečo?
Uvidíme, čo prinesie čas.
Či sa aj táto tragédia, stane len zápisom v štatistike rôznych tragédii, ktoré stále pribúdajú, alebo sa kompetentní preberú a začnú konať v prospech ľudí, ktorí ostali bez domova, finančných prostriedkov, ale prišli aj o svojich drahých blízkych.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492910x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu