Založ si blog

Stretnúť človeka. . .

Báseň Jána Kostru „Každý deň stretnúť človeka“, poznajú mnohí z nás.
Je to krásna báseň a v jej veršoch je ukrytá pravda života.
Ľudí stretávame každý deň. Mnohí okolo nás prejdú, ako zamračené tmavé tiene, bez pozdravu a bez úsmevu. Poznáme ich, ale aj tak sú pre nás úplne cudzí.
Iní skrývajú pod maskou nedostupnosti strach zo zloby a bezcharakternosti iných ľudí a tak prejdú okolo nás, ako slabo viditeľná hmla, tak, aby sme si ich ani nevšimli.
Ďalší, zasa širokým úsmevom a žoviálnym správaním sa, maskujú neúprimnosť a tvrdosť srdca.
Niektorí dokážu veľa hovoriť, ale nakoniec zistíme, že v skutočnosti nepovedali nič dôležité, či pekné.
Stretávame mnoho ľudí a mnoho ich charakterov. Niektorých si dokážeme vpustiť do života, ale postupne zisťujeme, že vzťah, ktorý sa spoločne snažíme vybudovať nie je úprimný a srdečný a ak do neho vstúpi egoizmus a dokazovanie si vlastnej dôležitosti, tak nakoniec príde rozhodnutie, že je lepšie vzťah v akejkoľvek forme ukončiť skôr, ako zbytočne trápiť jeden druhého. Niekedy si však práve v takých chvíľach uvedomíme nielen vlastnú hodnotu, ale aj hodnotu života samotného.
Občas sa stáva, že stretneme skutočného človeka. Človeka, ktorého sme predtým vôbec nepoznali, alebo ho poznali len z videnia a mali sme pocit, že s ním nemáme nič spoločné a nebudeme sa s ním ani len vedieť rozprávať.
Snažíme sa udržať niť neosobného rozhovoru a zrazu príde chvíľka, keď medzi nami preskočí iskrička vzájomného zdieľania a naraz zistíme, že máme hromadu spoločných tém a dokážeme sa spolu smiať, dokonca za pár okamihov máme spoločný situačný humor. Vidíme v jeho očiach odraz nefalšovanej miloty a jeho úsmev nie je len zdvorilostná maska. Dokážeme sa rozprávať aj o vážnych témach a máme pocit, že by sme toho človeka najradšej objali.
Stáva sa, že sa s tým človekom už viac ani len nestretneme, ale ostane v nás spomienka na pár spoločne prežitých chvíľ.
Aj mne sa takéto veci stávajú, ako každému z nás. A rada na ľudí, ktorých som stretla spomínam, alebo sa teším na spoločné stretnutia.
Nikdy nezabudnem na úžasnú pani z vlaku, s ktorou sme sa dokázali rozprávať celé hodiny, až som skoro zabudla z toho vlaku vystúpiť a nestihli sme si na seba nechať kontakt v tom zhone.
Alebo, na pre mňa vzácnych ľudí, keď som ani len netušila o čom sa s nimi budem rozprávať a nakoniec som zistila, akí v skutočnosti sú a koľko toho dokážu človeku dať, už len obyčajným úsmevom. Ako dokážu povzbudiť a inšpirovať múdrosťou, ľudskosťou, ale aj tým, že je pre nich prirodzené správať sa slušne a úctivo a nemajú potrebu dokazovať si svoju nadradenosť voči iným.
Každý deň stretávame človeka. V maske, či bez nej, ktorý má svoj život, problémy, radosti, starosti.
A možno si práve on o nás myslí, že to my sa radšej skrývame pod vlastnými maskami, len preto, lebo sa bojíme „stretnúť človeka“, ako je on.
A pritom niekedy stačí tak málo. Obyčajný úsmev, pozdrav, či kompliment. Milé slová, ktoré dokážu zázraky, pretože aj ten človek, ktorého stretávame, tiež túži stretnúť človeka. Človeka, ktorým sme my samotní.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492890x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu