Založ si blog

Sviatok práce. . .

Keď pred tridsiatimi rokmi išli ľudia v bývalom, socialistickom Československu do prvomájového sprievodu, netušili, že je to posledný krát, keď išli takýmto spôsobom oslavovať „Sviatok práce“.
Netušili, že to, čo brali ako samozrejmosť a sociálnu istotu, už za pár mesiacov bude minulosťou.
Netušili, že znova nastane doba, keď význam „Sviatku práce“, dostane pôvodný význam, ako to bolo pred sto rokmi v roku 1889, keď na kongrese II. Internacionály v Paríži, bol práve 1. Máj ustanovený ako sviatok práce a všetkých pracujúcich.
Predchádzali tomu udalosti z roku 1886, keď v prvých májových dňoch vyšli do ulíc robotníci v Chicagu a žiadali osemhodinový pracovný čas. Demonštrácie boli krvavo potlačené a nastalo prenasledovanie robotníckeho hnutia po celých USA. Sedem vodcov hnutia bolo odsúdených na smrť a štyria boli aj popravení.
V bývalom Československu bol Sviatok práve prvý krát oslavovaný po jej vzniku v roku a v roku 1919 bol vyhlásený za štátny sviatok.
V súčasnosti sme sa znova ocitli v dobe, keď sa robotníci stávajú triedou, ktorej práva sú neustále potláčané, okliešťované a porušované.
Ocitli sme sa v dobe, keď znova vychádzajú do ulíc ľudia a žiadajú to, o čo ich nestále oberá nenásytnosť kapitalistického zriadenia. Keď znova musia tvrdo bojovať za znovunavrátenie ľudskej dôstojnosti.
Pred tridsiatimi rokmi, mnohí z tých, ktorí frflali, že musia ísť do prvomájového sprievodu, ani len nesnívali o tom, že budú musieť tvrdo bojovať o vlastnú existenciu a prežitie.
Netušili, že stratia prácu a sociálne istoty, ktoré mnohí brali samozrejmosť a dokonca sa z nich vysmievali.
Netušili, aké to bude ťažké hľadať prácu, alebo sa chodiť prihlasovať na úrady práce.
Netušili, že ak aj budú mať prácu, tak budú musieť pracovať dlhé hodiny, len aby uživili rodinu a budú od nej často odlúčení na dlhú dobu.
Doba sa od tej spred viac ako sto rokov, možno líši v technickej a technologickej vyspelosti a tým, že robotníci sa nazývajú operátormi výroby, ale nelíši sa v tom, ako sa správajú tí, ktorí žijú a bohatnú z práce ľudí. Nelíši sa v tom, ako sa znova začalo pohŕdať pracujúcou triedou a prácou, ktorú vykonávajú.
Oficiálna propaganda sa snažila zo Sviatku práce urobiť komunistický sviatok a písalo sa o tom, ako komunisti tento sviatok ukradli, ale pravda je iná.
Sviatok práce vznikol práve kvôli neľudskému vykorisťovaniu človeka človekom a len odvaha ľavicových a socialistických robotníckych hnutí a združení a vznik Komunistickej strany v mnohých krajinách, dávali ťažko pracujúcim nádej na normálny život.
A práve preto je dôležité, aby sme tento sviatok oslavovali a dali mu znova jeho pôvodný význam.
Pretože znova žijeme v dobe, keď sú tvrdo potláčané základné ľudské práva, ktoré „nesmú“ byť nadradené obchodným záujmom a právam bezbrehého konzumu.

Zdroje:
http://www2.teraz.sk/magazin/vacsina-sveta-slavi-sviatok-prace-1-maj/322493-clanok.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A1tek_pr%C3%A1ce
https://style.hnonline.sk/kultura/953287-socialisticky-1-maj-so-sovietskym-zvazom-na-vecne-casy-a-nikdy-inak
https://zivot.pluska.sk/clanok/16838/z-1-maja-urobili-oslavy-rezimu-nacisti-a-komunisti-povodny-vyznam-bol-iny

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486170x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu