Založ si blog

Mať „modré z neba“ a byť „v siedmom nebi“.

Mnohí z nás, by sa takto chceli cítiť. Chceli by niekomu blízkemu darovať „modré z neba“, aby bol šťastný, ako „v siedmom nebi“.
Ale dá sa to?
Čo v skutočnosti je to „modré z neba“?
A aké to je, cítiť sa, ako „v siedmom nebi“?
Celé roky televízie vysielajú relácie s týmito názvami. Nepozerám ich…
Práve kvôli tomu, že aj v mojom okolí, je mnoho ľudského trápenia, biedy a beznádeje. Je jednoduché sedieť pri televízore, pozerať na dojímavé príbehy o tom, ako pár celebrít pomáha tým, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách.
Ale málokto v tejto televíznej zábave vidí jej pravý zmysel.
Málokto sa pýta prečo? Prečo sa tí ľudia ocitli v existenčných problémoch? Prečo nemajú podporu štátu vo svojich starostiach? Prečo sú odkázaní na almužnu bohatých?
Pretože po tridsiatich rokoch zriadenia, ktoré tu máme, si ľudia myslia, že takýto život je normálny.
Ale čo je normálne na spoločnosti, kde jej politickí predstavitelia, keď sa chcú mať oni samotní, ako „v siedmom nebi“ a byť pri moci a rozhodovaní v štáte, sľubujú občanom „modré z neba“?
Čo je normálne na spoločnosti, ktorá sa nedokáže postarať o tých najbezbrannejších, ktorí potrebujú jej pomoc a starostlivosť?
Čo je normálne na spoločnosti, ktorá je prežratá rakovinou moci peňazí, nádormi vykorisťovania, chamtivosti a nenávisti, metastázami arogancie a neľudskosti?
Čo je normálne na spoločnosti, ktorá zarába obrovské peniaze na tom, že robí senzáciu z ľudského utrpenia a chudoby?
Čo je normálne na spoločnosti, ktorá na jednej strane podporuje kruté vykorisťovanie človeka človekom a na druhej strane okázalo hádže almužny tým, ktorých pripravila o ľudskú dôstojnosť?
Mnoho ľudí na Slovensku nepotrebuje to pomyselné „modré z neba“, ale obyčajné sociálne istoty, prácu, pravidelnú mzdu a slušné bývanie, žiť normálnym životom a neprežívať v neistote zo dňa na deň. Už vtedy by sa cítili ako v „siedmom nebi“…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486296x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu