Založ si blog

A potrebuje Slovenská republika prezidenta?

Túto otázku si kladiem už niekoľko rokov.
A nielen prezidenta, ale aj armádu úradníkov, ktorá riadi všetko a všetkých a stále nie je vidieť žiaden pozitívny posun v napredovaní nášho štátu.
Slovensko je malý štátik, s počtom obyvateľov cca päť a pol milióna obyvateľov. To je len asi o 200 000 viac, ako ich má Mníchov a podobný počet obyvateľov ako Slovensko, má napríklad Barcelona.
V skutočnosti sme jedno také menšie veľkomesto, v porovnaní s takým Tokiom, ktoré má okolo 38 miliónov obyvateľov, alebo inými metropolami, ktoré majú viac ako 20 miliónov obyvateľov.
Hoci sme malá krajina, predsa sme v niečom na poprednom mieste v EÚ. Podľa správy Eurostatu z roku 2016, patrí Slovensku tretie miesto v EÚ, v počte 40,9 zamestnancov verejnej správy vrátane armády, ale bez zamestnancov v zdravotníctve a školstve, na 1000 obyvateľov.
Nemyslím si, že je to niečo, čím by sa Slovensko mohlo pýšiť.
Na jednej strane máme niekoľko stotisícovú armádu chudobných, ľudí poberajúcich dávky v hmotnej núdzi, nezamestnaných, či ľudí odkázaných na potravinové balíčky a na druhej strane si môžeme dovoliť takýto prepych.
Je skutočne nutné, aby mala Slovenská republika prezidenta?
Ak áno, mala by to byť čestná funkcia a nie mocenské koryto, o ktoré každých päť rokov nastáva poriadna ruvačka. A práve táto ruvačka zdehonestovala a pošpinila hodnotu a význam prezidentského úradu.
Koľko stálo našu republiku toto hranie sa na pánov a pánov veľkomožných na úkor obyvateľstva?
A ako je možné, že napriek tomuto úradníckemu luxusu, v tomto štáte skoro nič nefunguje?
A zamyslel sa niekto nad tým, koľko práce musia vykonávať tí „obyčajní úradníci“, ktorí denne prichádzajú do kontaktu s občanmi, len aby splnili požiadavky svojich nadriadených, ktorí sú väčšinou odtrhnutí od bežnej reality života ľudí na Slovensku? Pretože sú to poväčšine ľudia, ktorí, aby vykázali vôbec nejakú činnosť za svoje platy, komplikujú životy tak obyčajným občanom, ale aj vlastným podriadeným, nezmyselnými nariadeniami a požiadavkami.
A prezidentská kampaň?
Tá je síce v plnom prúde, ale ukazuje v plnej nahote biedu celého terajšieho systému.
Slováci možno zasa raz budú voliť menšie zlo, pretože ani v tejto predvolebnej kampani niet osobnosti, ktorá by si plným právom zaslúžila byť na poste hlavy štátu a dokázala spojiť občanov republiky.
Už teraz vidieť ešte väčšiu názorovú roztrieštenosť občanov a podpásový boj o moc.
Ako dopadne celý tento humbuk a akým prínosom bude pre občanov ukáže blízka, ale aj tá vzdialenejšia budúcnosť.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492435x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu