Založ si blog

Stratený čas. . .

Čas je veličina, ktorú sa vedci a ľudia snažia zmerať a filozofovia pochopiť.
Plynie bez toho, aby sme ho my ľudia dokázali ovplyvniť.
Skrýva v sebe našu minulosť, prítomnosť a budúcnosť. Okamih pred nádychom je našou budúcnosťou, nádych prítomnosťou a výdych minulosťou.
Malý okamih nášho života, ktorý ani nevnímame a predsa je dôležitý a je súčasťou celého nášho života. Tak, ako mnoho iných vecí, ktoré v našom živote uplynú bez toho, aby sme im venovali viac nášho „času“. Možno sa nám zdajú nedôležité a nepodstatné ako mnohé chvíle v našich životoch.
A čas nášho života pomaly ubieha, sekundy sa zlievajú do minút, hodín, dní, týždňov, mesiacov a rokov, až sa stane, že tých prežitých rokov je akosi veľa a náš čas sa začal krátiť.
Vtedy si mnohí z nás začnú uvedomovať, aký je ten čas, ktorý nám ostáva vzácny a mnohí z nás pochopia, koľko času vo svojom živote zbytočne premrhali.
Stratený čas… Nedá sa vrátiť a ani ničím nahradiť, aj keď si to veľmi prajeme.
Koľko času strácame, keď sa snažíme čakať na nemožné a myslieť si, že čas všetko vyrieši za nás?
Koľkým ľuďom takýmto spôsobom ublížime?
Koľkí z nás si uvedomia, že takto najviac ubližujú sami sebe?
Koľko ľudí žije v omyle, že majú dosť času na všetko?
Čas sa nedá vrátiť, tak ako nedokážeme vziať späť slová vyslovené v hneve.
Čo nám bráni prežiť náš čas, ktorý tu máme tak, aby sme potom nebanovali za chvíľami, o ktoré sme vlastnou hlúposťou prišli?
Každá chvíľa, ktorú tu máme a neprežijeme ju tak ako by sme mali, navždy stratená.
Každý deň strácame čas. Sebectvom, lenivosťou, ľahostajnosťou. Raz však príde okamih, keď si naplno uvedomíme, koľko času sme takto „zabili“ a už nemáme pred sebou skoro žiaden čas.
Nebudeme mať čas na nápravu svojich chýb. Na to, aby sme povedali ľuďom, ktorých ľúbime, ako nám na nich záleží a čo k nim cítime. Nebudeme mať čas urobiť niečo dobré, užitočné, niečo, čo by iným urobilo radosť. Nebudeme mať čas vytvoriť niečo, čo by po nás ostalo, aj keď len v spomienkach našich najbližších.
Žiaľ, stratený čas nie len problémom ľudí samotných, ale celého ľudstva.
Ľudstvo stratilo mnoho času, ktorý malo na svoj vývoj , na nezmyselné vojny v mene moci, zisku a chamtivosti. Stratilo mnoho času vytváraním nástrojov strachu na mocenské ovládanie más ľudí, na vývoj zbraní a zbytočností, ktoré mu viac uškodili ako ho posunuli vpred.
Koľko času sme stratili my osobne a koľko ho stratilo ľudstvo?
Odpovede na tieto otázky prídu práve vo chvíľach, keď pochopíme význam a vzácnosť času. Veličiny, ktorou meriame náš vlastný život.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492710x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu