Založ si blog

Prečo svet nepotrebuje básnikov. . .

Dnes som si prečítala článok o Sergejovi Jeseninovi, ktorého verše mám veľmi rada. Napriek svojej krehkosti sú silné, také silné, že z nich zabolia duša i srdce. Vnoria sa do nich ostrosťou diamantu a vyvolajú záplavu emócií a pocitov.
Autor článku píše o Jeseninovej smrti, ktorá je doteraz nevyriešenou záhadou.
Nie, nemám v úmysle písať svoje domienky o Jeseninovej smrti, ale stotožnila som sa s názorom diskutérky, ktorá vo svojom príspevku napísala, že Jesenina ako básnika, zabila táto surová doba.
Prečo svet nepotrebuje básnikov?
Pretože sú jeho svedomím. Vnímajú, vidia a cítia svet inak, ako tí, ktorí mu vládnu.
Píšu svojim vlastným jazykom o kráse, ale aj špine sveta. O radosti, ale aj o bolesti a smútku, ktoré človek potrebuje prežívať vo svojom živote.
Píšu o tom, čo človeka robí človekom, o láske, o duši, ale dokážu svojimi veršami ukázať nahotu krutosti spoločnosti.
Dokážu svojimi slovami rozosmiať srdce a pohladiť ho jemnosťou a krásou, ale dokážu aj surovo chrstnúť priamo do očí špinu a smrad stoky, v ktorej ľudia dobrovoľne žijú.
Mocní sveta skutočných básnikov nepotrebujú, len takých, ktorí vytvárajú ódy na na nich samotných, ktoré až na pár vzácnych výnimiek, zapadnú prachom večnosti zabudnutia.
Obyčajní ľudia básnikov potrebujú, sú ich hlasom. Hlasom ľudskosti. Preto sa mocní sveta snažia ľudí presvedčiť, že svet básnikov nepotrebuje a dôležité sú iné veci, ako sú peniaze, zisk, pofidérna ľudská sláva, či pominuteľná krása.
Preto svet nepotreboval Achnatona, prekliateho faraóna, rojka a básnika a jeho verše, ktoré mali byť navždy stratené pre nasledujúce generácie…
Hymnus na Slnko

Krásné a zářící se objevuješ na obzoru,
ó slunce živoucí, počátku všeho žití!
Když na východě objevilo ses,
zemi jsi naplnilo krásou svojí.

Preto svet pomaly zabúda na Ovídia, ktorý písal o Láske, o všetkých je podobách…
Len málokto pozná Omara Chajjáma, arabského matematika, astronóma a filozofa, ktorého môže spoznať práve cez jeho štvorveršia:

„Hle vánek růžím pocuchal sukýnku neposednou,
že šťastným slavíkům z té krásy líčka blednou.
Pij víno v stínu růží! Růže mnohokrát
do hlíny zas se vrátí, my však jenom jednou.“

Svet nepotrebuje tých, ktorí ho milujú a trpia kvôli tomu, keď vidia v akej duševnej slepote a biede ľudia žijú.
Svet sa snažil dokázať, že nepotrebuje ich verše, ale tie ostali živé celé storočia vďaka ľuďom, ktorí vedia, akí sú básnici a ich slová dôležité.
Aj v súčasnej dobe a priamo v našej vlasti vidíme, ako poskokovia režimu hanobia a urážajú tých, ktorí svojimi básňami bojovali za znovuvzkriesenie národa a jeho obrodu.
Žiaľ, mnoho našich básnikov je pre nás úplne neznámych. Málokto si uvedomuje, že aj tu na tomto blogu, máme jedného výnimočného človeka, pána Drahoslavu Miku, ktorého básne sú krásne ako deti Astraia a Zornice rozosiate po nočnej oblohe.

Začala som Jeseninom, preto na záver patria práve jeho verše:

Básnikom byť – taká je to sláva:
ak ťa život tvrdou pravdou búši,
nežnú kožu jazviť si a dávať
vlastnú krv za pokoj cudzích duší.

P.S.
Pánovi Drahoslavi Mikovi patrí moje veľké poďakovanie za jeho rubriku na blogu s názvom Môj Jesenin.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490615x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu