Založ si blog

Ach tie lásky. . .

Nikdy som neprišla na chuť oslavám Valentína, aj keď si myslím, že je pekné keď aj zamilovaní a láska, majú svoj sviatok a je milé ak človek dostane od niekoho malý pozdrav, alebo drobnosť.
Láska je však taká krásna a vzácna, že by mala mať sviatok stále a ľudia by si ju mali prejavovať v každý okamih života.
Verím tomu, že ani tak nezovšednie, ale ešte viac získa na hodnote.
Láska je krásna v každom období života a v každej forme. Jedinečná je tá, ktorá spája srdcia, ale aj tá s názvom „platonická“, ktorá spája duše.
Skutočná láska dáva životu zmysel a aj keď pre ňu občas vyroníme slzu, tak nás robí šťastnými a dokáže povzniesť naše duše až ku hviezdam.
Spomenula som si na svoje detské lásky, aj to, ako sme vtedy vnímali kamarátstvo.
Aj tá škôlkárska má niečo do seba. Vlado a Dušan boli moji kamaráti odvtedy ako sme sa spolu prezúvali na veľkej lavici, pri skrinkách s nálepkami. Vlado ostal „Jahoda“ až do ôsmej triedy, Dušan mal vláčik, tiež sme ho tak volali a ja som mala nálepku s čerešňou…
Kamarátili sme až do do ôsmej triedy, potom sa naše cesty rozišli. Keď sme ešte potom občas cez prázdniny stretli, tak sme sa dokázali spolu porozprávať aj zasmiať, dokonca ísť aj na pivo, ale už v tom bola zvláštna plachosť dospievania.
Po posledných prázdninách som ich viac nestretla, odišla som dosť ďaleko od rodiska a chlapci už pár rokov nie sú medzi nami. Dušan prehral boj s chorobou veľmi dávno, ostali po ňom dve malinké deti a Vlado, pred troma rokmi neprežil ťažký infarkt. Keď človek stráca kamarátov z detstva, prichádza o spoločné spomienky a stráca časť života.
Moje predpubertálne, ale aj tie pubertálne predstavy o láske, boli veľmi romantické, asi som to nabrala s románov, ktoré som čítala v tom veku a veľmi som im nerozumela. Dokonalou bola predstava nešťastnej lásky, keď raz ona, raz on zomierajú a ten druhý príde k ich smrteľnej posteli a nežne sa pobozkajú, niekedy len on pobozká svojej milovanej ruky a nešťastne plače, alebo sa pobozkajú a ona mu zomiera v náručí šťastná.
Keď som pred časom čítala životopis Agáty Christie bola som veľmi rada, že takými predstavami o láske v desiatich rokoch som netrpela len ja.
Po povinnom prečítaní si pár dielov Angeliky pod paplónom s baterkou na intráku, sa mi tie vzťahy medzi mužmi a ženami až tak veľmi nepozdávali a kamarátstvo mi pripadalo lepšie.
Ale každý sa raz v živote prvý krát zamiluje a predstavy o láske sa menia úplne od základov. Podlamovanie kolien, nesústredenosť, neschopnosť povedať objektu zamilovanosti súvislú vetu bez trápneho chichotania sa a červenania sa.
Stavy eufórie a neskutočného zúfalstva, čo keď to zistí a bude sa smiať, to tiež dokáže zamilovaného človeka potrápiť. O radostnom búšení srdca, nespavosti a pochybnostiach vedia mnohí svoje.
Potom prichádza fáza lásky, keď človek pochopí, čo znamená skutočne milovať…
Jednou zo zvláštnych foriem lásky je tá, ako ju nazval Boris Filan „kamaláska“, trochu menej ako láska a trochu viac ako kamarátstvo. Možno tak by sa dalo nazvať priateľstvo medzi mužmi a ženami.
Každá láska je iná, svojská, pretože každý z nás je iný, svojský.
Je veľmi krehká a zraniteľná a ľahko môžeme o ňu prísť vlastnou hlúposťou a pričinením, ak si ju nebudeme opatrovať a chrániť.
A verím, že jej len prospeje ak tomu druhému dokážeme povedať „mám Ťa rád“, alebo „ľúbim Ťa“, vždy keď máme možnosť a nehanbiť sa za vyjadrenie svojho citu.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485911x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu