Založ si blog

Novodobé mýty. . .

Nedávno jeden z tv kanálov odvysielal zaujímavý dokumentárny seriál s názvom „Mýty a monštrá“.
Bolo zaujímavé sledovať ako vznikali mýty a báje v rôznych historických obdobiach od antiky až po nedávnu minulosť.
Ako do nich vtedajší ľudia preniesli svoj strach a obavy z neznámeho.
Výklad historikov k starým gréckym bájam o Bohoch, alebo antických hrdinoch, o láske a zrade, priateľstve a odvahe bol veľmi zaujímavý.
Každý takýto mútus, báj, alebo rôzne nadprirodzené bytosti niesli stopu – znak mentality národa, etnika a obdobia v ktorom vznikali.
Nie nebudem opisovať grécke báje, či severské, alebo slovanské mýty.
Mňa osobne zaujal jeden z mýtov novodobej histórie a to z prvej polovice 19. storočia, ktorý dostal pomenovanie „Skákajúci Jack“.
Objavil sa v Anglicku, kde v tom období prebiehala priemyselná revolúcia veľa miest sa industrializovalo, vznikali stále nové a nové fabriky a mestá sa vďaka tomu rozrastali. Mnoho ľudí opustilo relatívne pokojný život na vidieku, kde väčšinou každý poznal každého a išli žiť do veľkých robotníckych komunít, kde prevažovala anonymita a ťažký život v neustálom kolotoči driny. Práve v tomto období vznikol mýtus o Skákajúcom Jackovi, ktorý prepadával bezbranné ženy. Podľa historikov bol Skákajúci Jack zosobnením hluku, špiny a temnoty tovární a ťažkej práce v nich. Hovorilo sa o ňom, že jeho oči svietili a z úst mu šľahali plamene, mal priliehavé kovové oblečenie a oceľové pazúry, ktorými útočil na obete.
Mňa však zaujal opis tej tej doby a hlavne života robotníkov, ktorí dreli v továrňach. Jedna z viet znela v tom zmysle, že pracovná doba takých robotníkov bola od siedmej ráno a z fabriky nevychádzali skôr ako o šiestej večer.
Veľmi mi to pripomenulo práve túto dobu, v ktorej sme sa ocitli po kapitalistickom prevrate. Aj v našej spoločnosti odchádzajú ľudia za prácou ďaleko od domovov, kde majú rodinné zázemie a pocit istoty. Aj na Slovensku sa budujú nové fabriky – automobilky, v ktorých okolí vyrastajú ubytovne, kde ľudia žijú v anonymite, bez sociálnych väzieb, pretože žiaľ po namáhavej práci sú tak unavení, že nemajú čas na nič.
Aj v dnešnej dobe ľudia robia 10, 12 a viac hodín denne, len aby uživili svoje rodiny.
Zaujímalo by ma, aký mýtus by charakterizoval túto divnú dobu. Cesty preplnené autami, špinu, smog, hluk.
Čo, alebo koho by stelesňovalo novodobé monštrum?
Aj dnes ľudia prežívajú strach z budúcnosti, neistotu, beznádej. Mnohí sa utiekajú k lacnej zábave, ktorá otupuje ich zmysly a inteligenciu.
Snažia sa prežiť v tejto dobe bez istôt ako vedia a snažia sa nemyslieť na to čo ich obklopuje.
Historici hovoria o dobách „Temna“, podľa mňa žijeme v novodobej Dobe temna, aj keď ju prezentuje mnoho lacného lesku falošných hodnôt tohoto sveta a doby.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5483698x
Priemerná čítanosť článkov: 3931x

Autor blogu