Založ si blog

Studená vojna. ..

Studená vojna. Bola tu a aj bude v rôznych podobách. Mocní sveta nás budú presviedčať, že „oni“ ju nechcú, ale keď ten druhý neustále provokuje, tak sa predsa „musia brániť“.
Ľuďom, ktorí bojujú o každodenné prežitie a ťažko pracujú nahovoria, že je to len pre ich dobro a takto ich chránia.
Lenže všetkých neoklamú.
Boj o moc, o geopolitický vplyv a najmä chamtivosť a snaha, čo najviac zarobiť za každú cenu, aj na utrpení nevinných tu je odvtedy, odkedy ľuďom zachutila moc a pocit nadvlády nad ostatnými. Len v dnešnej dobe má táto chuť ovládať všetko a všetkých sofistikovaný názov „Studená vojna“.
Studená vojna… Premýšľala som o nej, o jej príčinách a dôsledkoch.
A pochopila som, že oveľa horšia „Studená vojna“ zúri medzi ľuďmi samotnými.
Ten chlad, ktorý vyvoláva egoizmus vidieť vo všetkých sférach medziľudských vzťahov.
Boj o prestíž. Boj, kto z koho, prináša veľa zla a utrpenia.
Chuť vládnuť nad ostatnými, dokázať si, že ja na to mám, spôsobuje vytváranie studených a hrubých múrov medzi ľuďmi, ktoré sa len ťažko prekonávajú a búrajú.
Sebectvo a neúcta voči ostatným sa stali veľmi populárnymi.
Kedysi sa považovalo oklamať, obabrať toho druhého za neprijateľný čin, nečestnosť.
Dnes sa tým mnohí pýšia a čím viac ľudí takýmto spôsobom ponížia, tým sú silnejší, mocnejší. Čím väčšia nečestnosť, tým väčší pocit moci a nadutosti.
Práve kvôli týmto prevráteným hodnotám, ktorým sa hovorí dravosť, ctižiadostivosť, ambicióznosť, cieľavedomosť, šikovnosť či obchodný duch, trpí čoraz viac ľudí. Strácajú sociálne istoty, strácajú svoju ľudskú dôstojnosť a hodnotu a stávajú sa len výrobným prostriedkom pre čoraz väčšie obohacovanie sa vyvolenej skupiny ľudí.
Studená vojna zúri aj v tých najosobnejších vzťahoch. Mať pocit, že som viac ako tí druhí, mnohých uspokojuje. Pre svoju a sebeckosť, bezcitnosť a zaslepenosť nevnímajú ako ubližujú najbližším.
Studená vojna zúrila medzi kapitalistickým západom a socialistickým východom. Rozhovory s ľuďmi mi potvrdzujú to, že v minulom režime boli ľudia k sebe lepší, ľudskejší. Zriadenie podporovalo rovnosť medzi ľuďmi, úctu k starším a k tým, ktorí vytvárali hodnoty. Dnes sú títo ľudia na pokraji spoločnosti a najspodnejších priečkach hodnotového rebríčka ľudí.
Práve vtedy, keď si ľudia tu u nás mysleli, že im nehrozí Studená vojna, ktorou nás strašili politici, začala zúriť tá omnoho obludnejšia a horšia Studená vojna medzi nami samotnými.
Mnohí sa prestali správať ku ostatným ako k ľuďom, ale stali sa z nich predátori. Zostáva po nich nielen zničená zem a mŕtvi ľudia, ale hlavne zabíjajú ľudskosť, najskôr v sebe a potom v tých, ktorí si myslia, že zabíjať ľudskosť je normálne.
Zobrať niekomu život normálne nie je, aj keď sa hľadajú rôzne výhovorky a ospravedlnenia takéhoto konania.
Málokto si uvedomuje, že jedným z najväčších zločinov, ktoré títo ľudia páchajú, je ten, že zabíjajú svoju vlastnú dušu a svedomie.
Zabíjajú samých seba…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5489887x
Priemerná čítanosť článkov: 3935x

Autor blogu