Založ si blog

Predmestie Pekla – Pocit falošnej slobody.

Pred necelými tridsiatimi rokmi nám bolo tvrdené, že žijeme v neslobode – totalite.
A tak mnohí začali po „slobode“ túžiť. Pre niekoho to boli voľné hranice a cestovanie, pre iných možnosť mať veci, ktorými sa prezentoval západ a pre ďalších možnosť vládnuť, ovládať a zarábať na iných.
Slovač vyšla do ulíc zabojovať za slobodu, sľúbila si „pravdu a lásku“ a zrazu zistila, že sa z pravdy, lásky a slobody stali len prázdne frázy.
Už veľmi dávno francúzsky, osvietenecký filozof J.J. Rousseau povedal: „Moja sloboda sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého“
V týchto slovách je ukrytá podstata slobodného správania.
Žiaľ, po zamatovom prevrate si význam slova „sloboda“ mnohí vysvetlili po svojom. A to tak, že keď majú slobodu, môžu všetko.
Namiesto vytúženej slobody nastal krutý zákon džungle a anarchia vo všetkom.
Zrušením hraníc so západným svetom sa zrušili hranice vo všetkom…
Ak má spoločnosť fungovať, musia byť určené hranice – mantinely a pravidlá fungovania.
Tí, ktorí sa po prevrate chopili moci zrušili mantinely a pravidlá pre svoju vrstvu a zabezpečili si svoj pocit slobody zákonmi, ktoré potláčajú práva bežných občanov.
Pocit falošnej slobody viedol v 90tych rokoch ku vzniku mafiánskych skupín, ktoré veselo bašovali na Slovensku.
Takisto aj ku výpredajú všetkého, čo v tejto krajine malo akú takú cenu, pod zámienkou toho, že štát je zlý hospodár a je to len pre naše dobro.
Vďaka pocitu falošnej slobody máme obrovskú kriminalitu, chudobu, žobrákov a bezdomovcov.
Vďaka pocitu falošnej slobody majú niektorí pocit moci a nadradenosti a tak si myslia, že môžu využívať, zdierať a vykorisťovať ľudí, ktorí pre nich a na nich pracujú.
Mnoho ľudí vidiac, že „elity“ obchádzajú a porušujú zákony a nič sa im nestane, robia to isté.
Falošný pocit slobody má aj iný rozmer. Je to spôsobené tým, že niektorí ľudia si myslia, že skutočne môžu všetko. Vďaka tomu sa zhoršili medziľudské vzťahy v rodinách, na pracoviskách.
Rozšírilo sa násilie už aj medzi deťmi, nedávny prípad šikanovania je len jeden z mnohých. Spomínam si na prípad, keď jedno malé dievča surovo zmlátilo iné, vraj kvôli tomu, že jej prebrala frajera.
Média beztrestne zberajú informácie a senzácie o známych ľuďoch, ale aj tragédiach a nešťastiach, ktoré môžu postihnúť každého z nás a dookola ich omieľajú a zverejňujú a dobre na tom zarábajú.
Rozmach internetu, sociálnych sietí a pod. priniesol novú formu násilia páchaného na ľuďoch – kyberšikanu. Anonymita, ktorá tu vládne dovoľuje agresorom beztrestne útočiť a urážať. Sú známe aj prípady navádzania na samovraždu, ale aj samovraždy kvôli tejto šikane.
Vďaka falošnému pocitu slobody sa vytratili mnohé hodnoty, ako sú úcta jedného k druhému, ale aj úcta k životu samotnému. Slušné a čestné správanie je považované za slabosť.
Pravú slobodu máme v srdci a tá nám nedovolí konať tak, aby sme niekomu vedome a účelovo škodili a ubližovali mu.
Pravá sloboda dáva životu zmysel.
Pocit falošnej slobody môže človeka úplne zničiť.
Mnohí už nie sú len na Predmestí Pekla, ale priamo v ňom.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:06

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5461291x
Priemerná čítanosť článkov: 3915x

Autor blogu