Založ si blog

Západné hodnoty – Zodpovednosť.

Včera skoro ráno som počula v správach sro informáciu, že H. Clintonová prevzala zodpovednosť za volebný neúspech vo vlaňajších prezidentských voľbách.
Tak som sa zaujímala o to, aké p. Clintonová vyvodila dôsledky voči sebe za svoj neúspech. Dozvedela som sa, že zo svojej prehry obvinila predovšetkým Rusko a jeho prezidenta, FBI a tiež aj mizogýniu.
V podstate neprevzala žiadnu zodpovednosť, len zo svojho zlyhania obvinila niekoho iného a to nie je prevzatie zodpovednosti, ale skôr zbavenie sa zodpovednosti, ktoré hovorí o veľkom pokrytectve z jej strany.
Aký význam má pojem „Zodpovednosť“ v západno-demokratickom zriadení a v jej hodnotovom systéme? Uvedomiť si skutočnú hodnotu svojho konania a byť schopný niesť následky za to čo vykonám, by mali byť základným princípom každého spoločenského zriadenia.
Žiaľ, zodpovednosť v tomto súčasnom zriadení stratila svoj význam. Politici majú moc bez zodpovednosti, robia si čo chcú, idú proti vôli občanov. Takéto praktiky postupne prechádzajú do všetkých sfér spoločnosti, politickej, ekonomickej, sociálnej, právnej aj duchovnej…
Väčšina ľudí, ktorí sú na hierarchicky vyššom stupienku ako bežní smrteľníci, zodpovednosť ignoruje a správa sa podľa starého príslovia: „Čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi“.
Vidno to úplne všade. Krásnym príkladom je napríklad súdnictvo. Súdne spory vlečúce sa celé roky, rozsudky poškodzujúce často krát obete trestných činov, rôzne kauzy úplatkárstva.
Zdravotníctvo – odmietanie zodpovednosti pri chybne stanovených diagnózach, nesprávnych liečebných postupoch, či operáciach, ktoré končia smrťou pacienta…
Divné praktiky na rôznych úradoch a nemožnosť sa dovolania nápravy a postihu kompetentných.
Prenášanie zodpovednosti za neúspechy v podnikaní manažmentu na obyčajných zamestnancov.
Najhoršie je, že zodpovednosti sa po príklade tých hore zbavujú skoro všetci. Málokto si dokáže priznať chybu a zlyhanie, vyvodí dôsledky a snaží sa o nápravu svojich chýb.
Preto v našej spoločnosti prekvitá korupcia, podvody, zločinnosť, šikanovanie, ohováranie a mlčiaca väčšina sa tvári, že všetko je v najlepšom poriadku.
Ak aj niekto poukáže na nemorálnosť takéhoto správania stáva sa nepohodlným a rozvracačom demokracie a jej hodnôt a začína sa na neho štvanica.
Všetci tí, ktorí sa účelovo zbavujú zodpovednosti za svoje konanie zabúdajú, že všetko to, čo konajú sa im raz vráti ako bumerang, aj keď pred tým zatvárajú oči.
Nezodpovednosť kompetentných priviedla nielen nás, ale celú Európu na pokraj spoločenského kolapsu.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490056x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu