Založ si blog

Živý svedok našej Slovanskej minulosti – Dub v Dubinnom.

Slovania sú naši predkovia, naša minulosť, naša budúcnosť, my sme Slovania.
Sme národ, ktorý má svoju históriu, aj keď bola zničená už viac ako pred 1000 rokmi.
Sme národ, ktorý má svoje vlastné duchovno, ktoré sa snažila vykynožiť kresťanská cirkev, ale nikdy sa jej to úplne nepodarilo.
Naša história a naše duchovno sa uchovali v tradíciách. Veľa Slovákov si to vôbec neuvedomuje.
Naše korene spojené s našimi predkami sú stále živé a znovu v nich začína pulzovať nový život.
Veľa z nás si uvedomilo, aké vzácne je byť niekym, kto má svoju minulosť, na ktorej sa dá stavať budúcnosť.
Jedným z takých svedkov našej Slovanskej minulosti je viac ako 800 ročný dub, v maličkej obci na severovýchode Slovenska, v Dubinnom.
Dub je posvätným stromom Slovanov, je zasvätený hromovládcovi Perúnovi. Dubové Svätoháje boli duchovnými príbytkami našich predkov a podľa povesti aj prastarý dub z Dubinného rástol na okraji Svätohája a bol posvätným stromom obyvateľov toho kraja.
Je zvláštne, ako tento strom pomaly upadá do zabudnutia a pritom má takú pohnutú históriu. Prežíva len vďaka dobrým ľuďom, ktorým na ňom záleží už celé storočia.
Dochovali sa písomné záznamy o tom, ako ho zachránili pred vyrúbaním, už pred viac ako 550 rokmi, počas Bratríckoho hnutia. Dedinčania vtedy zaplatili vysoké odstupné, len aby ho zachránili.
Rovnako ho zachraňovali v prvej aj druhej svetovej vojne, keď slúžil ako orientačný bod pre delostrelecké ostreľovanie. Rozpráva sa o tom, že keď ho chceli vojaci vyrúbať, tak dedinčania poschovávali píly aj sekery.
Dub zachránili aj pri elektrifikácii obce.
V roku 1995 ho zasiahol blesk, ale dub i tak prežil.
Pohnutý osud tohoto stromu, pripomína osudy nás samých.
Dokázali sme ako národ prežiť, vždy sa nájdu ľudia, ktorým nie je naša história, tradície, duchovno ľahostajné.
Tak ako neboli ľahostajní celé stáročia obyvatelia tejto maličkej obce, ktorá leží na ceste medzi Giraltovcami a Bardejovom a je tak trošku na „konci sveta“, prestaňme byť aj my ľahostajnými k tomu, čo nás formovalo a vďaka čomu máme aj svoje meno.
Poniektorí okolo toho stromu často prechádzajú a ani si neuvedomujú jeho vzácnosť, tak ako si my doteraz neuvedomujeme vzácnosť toho, kým skutočne sme.
Severovýchod Slovenska je bohatý svojou Slovanskou minulosťou, dokazujú to aj názvy obcí.
Ale nebudem všetko prezrádzať.
Informácie o tomto živom svedkovi našej minulosti mám vlastné a čerpala som aj z tohoto portálu : http://slovania.czweb.org/Uctievanie.htm, kde sa o dube z Dubinného dozviete oveľa viac…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485835x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu