Založ si blog

Bezmocnosť a nádej.

Včera som si prečítala jeden príspevok. Diskutér v ňom napísal, že stratil, úplne stratil nádej na lepší pre svoje deti, vnúčatá…
Skoro každý pozná starogrécky príbeh o Pandore, krásnej dievčine, ktorú vytvoril na príkaz bohov, sám boh ohňa a kováčov Héfaistos z vody a hliny. Bohovia ju obdarili všetkými darmi, ktoré mali – krásou, zvodnosťou, pracovitosťou, ale medzi nimi boli aj také, ktorých sa chceli zbaviť a tie uzavreli pevne do skrinky, ktorú jej dali do opatery.
Táto dievčina bola ponúknutá za ženu titanovi Prométeovi, ktorý stvoril ľudí a naučil ich všetko, čo mali vedieť. Prométeus sa však bohom neveril a dievčinu odmietol. Jeho brat Epiméteus neodolal, zaľúbil sa do nej a zobral si ju za ženu. Onedlho Pandora na príkaz bohov otvorila skrinku s „darmi“ a vypustila na svetlo sveta zlo,biedu,choroby, nešťastie… Všetky trápenia sa rozleteli po svete a keď Pandora zistila, čo urobila rýchlo zatvorila veko skrinky, na ktorej dne sa ukrývala učupená malá nádej…
Táto starogrécka báj je aktuálna aj v dnešnej dobe.
Veď bruselskí bohovia nám ponúkali falošný, mámivý ligot ich spoločnosti, umelo vytvorený.Tiež ich k tomu viedla žiarlivosť a chamtivosť a túžba ovládať všetko.
A my sme naleteli na túto falošnú, umelú krásu, ktorú nazvali „Sloboda a Demokracia“ a keď sme si ju zobrali, tak vypustila všetky svoje dary:
Zlo, chamtivosť,závisť, nenávisť, nenásytnosť, zdieranie, korupciu…
Teraz sa snaží zatvoriť tú „skrinku s darmi bohov“, ale je len na nás, či sa jej to podarí a nádej nebude môcť vyletieť do sveta.
To, že nádej začala rásť a ľudia vidia hodnotu tých darov, ktorými sme boli tak štedro „obdarovaní“, bruselských bohov začína hnevať a začínajú mať strach.
Čo vlastne znamenajú reči o spoločnej európskej armáde? Ochrana hraníc pred ekonomickými migrantami, ktorých si tu veľkodušne pozvali? Ale kdeže. Ochrana ich samotných pred nami. Pred tými, ktorým chcú vziať poslednú nádej na lepší život.
V týchto chvíľach sa nám zdá, že sme úplne bezmocní, ale vrie to v celej Európe, nielen tu u nás, len tvrdá cenzúra médií nám to nedovolí vidieť. Predhadzujú nám útoky „šialených teroristov“, aby odpútavali pozornosť od toho, čo sa naozaj deje.
Bratislavský summit bruselských bohov, nebol len taký bezúčelový a neformálny ako sa nám snažia nahovoriť.
Len nedávno náš premiér pendloval ako Hermés medzi Parížom a Moskvou. Prečo asi? Médiá mlčia, tak to bolo veľmi vážne…
Včerajšie vyhlásenie ministra Kažimíra o úľavách pre živnostníkov bolo jasným znakom toho, že sa tí hore, boja otvorených nepokojov. Stačilo by všetkým tým živnostníkom z „donútenia“, ktorým celé mesiace nie sú preplácané načas faktúry, dohodnúť sa a prestať platiť úžernícke odvody pár mesiacov, zavreli by ich všetkých? Nie!
Iná diskutérka písala o bezmocnosti voličov prinútiť tých hore, aby slúžili národu.
Ale to musíme dať najavo nahlas, bez násilia, ale nahlas…
Ak sa nebudú starať o národ, krajinu, tak tam už nabudúce nemusia byť…
Veď nemáme dve- tri strany…
Ale hlavne musíme dať najavo tým, ktorí vládnu naozaj, že nie sme tupé stádo, ktoré pristúpilo na ich hru a nechá sa donekonečna manipulovať.
Nenechajme sa donekonečna unášať planými vášňami a hnevom a nenechajme sa stále rozdeľovať a hádať medzi sebou. Závidieť si aj nos medzi očami a nenávidieť sa, veď o toto im stále ide, aby sme neboli jednotní.
Nádej na lepší život je vždy.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5484637x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu