Založ si blog

Totalita sebectva a konzumu. . .

Ľudia sa veľmi radi zbavujú zodpovednosti za svoje konanie a vyhovárajú sa na dobu a na spoločnosť v ktorej žijú.
Ale kto tvorí dobu a spoločnosť, ktorá ich vraj núti konať tak ako konajú ostatní a správať sa nečestne a nesvedomito?
Dobu a spoločnosť tvoríme my sami a sú len také, akí sú ľudia, ktorí v nej žijú a ako sa správajú a konajú, takže výhovorky, že za to akí sme môžu všetci ostatní len nie my, neobstoja.
Už malinké deti v škôlke, vychovávané v duchu silných osobností majú často problémy s ostatnými deťmi, nedokážu sa podeliť s hračkami, požičať ich, nedokážu sa hrať s inými deťmi. Kopírujú len to, čo vidia u svojich rodičov. Rodičov, ktorí slepo počúvajú diktát konzumu, ktorý ich neustále presviedča o tom, že len bohatstvo, okázalosť a úspech je zárukou úspešného a plnohodnotného života.
Morálne vlastnosti a hodnoty ako čestnosť, ľudskosť, priateľstvo sú pre nich nepodstatné. Vždy v prvom rade vidia len samých seba, nedokážu sa v cítiť do pocitov iných.
Obklopujú sa skupinami pochlebovačov, ktorí si myslia, že sú ich priatelia, ale sú len zdrojom využívania a dokazovania si moci.
Totalita sebectva zaslepila ľuďom oči natoľko, že nedokážu reálne vnímať svet. Nedokážu vnímať nič pekné čo ich obklopuje.
Totalita sebectva pohltila ľudí natoľko, že si myslia o sebe, že sú nositeľmi pravdy, pravidiel, morálky a sú výkvetom spoločnosti.
Totalita sebectva urobila z ľudí chamtivcov, lakomcov, ktorí vo všetkom vidia len zisk a dokážu preň urobiť všetko.
Vďaka arogantnému správaniu sa a dokazovaniu si moci a nadradenosti nemajú priateľov a ostávajú v podstate sami.
Totalite sebectva začína podliehať čoraz viac ľudí. Šíri sa ako mor.
Ako sa dá takejto totalite brániť?
Možno vytvorením si vlastného sveta a ignorovaním toho vonkajšieho. Žiť si vlastným životom a nenechať sa zlomiť. Mať priateľov a blízkych ľudí, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty a môžeme sa na nich spoľahnúť. Nebáť sa povedať pravdu a stáť na jej strane.
Vždy keď vidím ako totalita sebectva a konzumu arogantne presadzuje svoje záujmy príde mi na myseľ pieseň Karla KrylaVeličenstvo Kat…
Tie slová vystihujú našu dobu dokonale…
Toho Kata stvorili ľudia svojou ľahostajnosťou a chamtivosťou…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5497296x
Priemerná čítanosť článkov: 3941x

Autor blogu