Založ si blog

Svetlo. . .

 

Vonku sa rozvidnelo a nočnú tmu vystriedalo denné svetlo. Napriek tomu panuje zvláštna zimná, pochmúrna atmosféra. Prudký vietor strháva posledné zvyšky lístia, ktoré ešte ostalo na prastarej jabloni. Veľké záveje snehu odolali minulotýždňovému dažďu a silný mráz vytvoril z kaluží  malé ľadové jazierka. V takýchto chladných, tmavých  dňoch si uvedomujem, ako veľmi mi chýba teplé slnko, ktoré zaleje všetko naokolo svojim svetlom a jasom.

 

Ilustračný obrázok: Yuri Pixabay

 

Svetlo…

To ako nám chýba, zisťujeme práve vtedy, keď sa ocitneme v tme. Vtedy sa snažíme rýchlo rozsvietiť svetlo lámp, či sviečok. Tma, najmä tá neočakávaná,  v nás vyvoláva podvedomý strach, obavy, neistotu. A práve kvôli tomu nášmu obyčajnému ľudskému strachu hľadáme spôsob, ako zažať aspoň malé  svetielko.

Čo však s tmou, ktorá je oveľa tmavšia a ťaživejšia, ako tá prirodzená nočná tma a  ktorú spôsobujeme my samotní?

Je to tma egoizmu, neľudskosti, amorálnosti,  neláskavosti a nevedomosti. Mnohí z nás v takejto tme žijú bez toho, aby si to uvedomovali, pretože ju považujú za niečo normálne. Iní zase hľadajú aspoň malé svetielko ľudskosti  v ľuďoch okolo seba. Zabúdajú však, že Svetlo by mali v prvom rade hľadať sami v sebe.

Iba Svetlo ľudskosti, lásky a mravnosti v nás samotných, dokáže objaviť  a nájsť Svetlo aj v ostatných ľuďoch. Pokiaľ ho nenájdeme sami v sebe, darmo budeme hľadať a čakať. Pretože práve tma v nás, nám to Svetlo, ktoré dáva životu skutočný význam a zmysel, nedovolí vidieť.

V týchto dňoch znova narodí nové Svetlo do nášho sveta. Skúsme nájsť a rozžiariť aj to naše, vlastné Svetlo ako malý lampášik, ktorý sa pridá k množstvu iných malých svetielok v ľudských dušiach a srdciach. Len tak dokážeme  zmeniť nielen svet, ale najmä sami seba.

 

Článok bol zverejnený na Belobog.sk

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5490712x
Priemerná čítanosť článkov: 3936x

Autor blogu