Založ si blog

Čas skutočného bohatstva. ..

Dnes ráno bol nádherný východ slnka. Mäkké svetlo vychádzajúceho slnka zaplavilo záhradu a rozkvitajúcu mirabelku.

Uvarila som si kávu a pozorovala tú nádheru. V takých chvíľach človek pochopí, čo je skutočné bohatstvo ktoré má a aký je vzácny čas, ktorý môže  v takých chvíľach prežívať.

Foto: Pixabay

Dnes, keď sme sa ocitli v totalite moci peňazí a Mamonu,  ktoré  ľudia vzývajú a považujú za božstvo, naopak mnoho ľudí začína chápať vzácnosť toho, čo ich obklopuje. Vzácnosť ľudí, vzácnosť času s nimi stráveného. Mnoho ľudí pochopilo, koľko bohatstva má práve v priateľoch a v dobrých ľuďoch okolo seba.

Čas skutočného bohatstva sa skrýva v srdciach a dušiach tých ľudí, ktorí dokázali byť čestnými ľuďmi a nezlákala ich vidina zbohatnutia za každú cenu. Pretože skutočným bohatstvom človeka je čestnosť, ktorá mu nedovolí konať zákerne, zbabelo, ubližovať iným pre potešenie, alebo pre pocit moci. Nedovolí človeku páchať zlo, vykorisťovať iných, bohatnúť na chudobe iných. Nedovolí človeku  správať sa ako podlý chrapúň a zneužívať iných na dosiahnutie svojich cieľov.

Naopak, čestnosť, ktorú v sebe človek má, rozvíja jeho ľudskosť. A vďaka ľudskosti, môže človek prežívať  čas skutočného  bohatstva. Môže žiť ako ozajstný človek a nie ako zlá a nevydarená karikatúra človeka.

Čas skutočného bohatstva je ten, ktorý nezištne dávame svojím blízkym, priateľom a ľuďom okolo seba, ale aj ten ktorý dokážeme  od nich prijať.

Čas skutočného bohatstva nie je v hromadení majetku a peňazí, ale v hľadaní ľudskosti a poznania múdrosti. V láske a láskavosti, ktoré dokážeme rozdávať.

Čas skutočného bohatstva je ukrytý  aj v úsmeve,  našom, ale aj neznámych ľudí, ktorí sa nás usmejú, či v objatí blízkych.

Čas skutočného bohatstva  je ten, ktorý nás napĺňa šťastím aj v nie veľmi ľahkých chvíľach, keď musíme čeliť práve takým ľuďom, ktorí  sa vo vidine ľahkého získania peňazí, alebo iného majetku a hlavne moci, neštítia nijakej nečestnosti, zákernosti, podlosti a zla.

Verím, že mnohým nám, práve čas skutočného bohatstva dokáže naplniť  životy pokojom, tichým šťastím a najmä obyčajnou láskou.

 

S úctou Devana

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5492401x
Priemerná čítanosť článkov: 3937x

Autor blogu