Založ si blog

Tichý smútok. . .

Stáva sa, že občas prepadne takmer každého z nás.
Prichádza vo chvíľach, keď sa v živote musíme vyrovnať s rôznymi stratami, ktoré život prináša a sú neoddeliteľnou súčasťou nášho bytia.
Často príde, keď ho nečakáme a prepadne nás nepripravených. Nepripravených na chvíle, o ktorých vieme, že prídu, ale snažíme sa im vyhýbať a nemyslieť na ne.
Prichádza spolu so spomienkami na chvíle, ktoré pominuli a ktoré sa už nikdy nezopakujú, nedajú vrátiť späť.
U niekoho je to tichý smútok za detstvom či mladosťou, keď sa pozerá do zrkadla a vidí prvé vrásky a sivé vlasy a aj keď je ešte stály plný sily vie, že čas sa nedá zastaviť a neúprosne plynie.
Mnohí pociťujú tichý smútok, keď vidia, že skončili krásne roky detstva ich potomstva a to pomaly vylietava z hniezda. Vedia, že tie malé, drobné, ružové batôžky, ktorým venovali toľko času sú zrazu dospelé a čaká ich nová etapa života, keď sa musia osamostatniť a začať žiť svoje vlastné životy a prežívať vlastné tiché smútky.
Tichý smútok pociťujeme pri rozlúčkach, s priateľmi, s láskou, s ľuďmi, ktorí nám boli veľmi blízki a najviac pri rozlúčkach s tými, ktorí nás opúšťajú navždy.
Každý z nás, svoj smútok prežíva inak. Niekto sa z neho vyplače, iný zatne zuby a ohradí sa múrom mlčania, za ktorý nechce nikoho pustiť, mnohí sa uzatvárajú do svojej samoty a odmietajú spoločnosť.
Ale tichý smútok je zvláštnym smútkom. Bolí rovnako ako žiaľ, dokáže stisnúť srdce, rozplakať dušu, ale zároveň dokáže vyvolať úsmev na tvári pri spomienkach, pokoj v duši a utíši boľavé srdce.
Tichý smútok nám dokáže ukázať krásu, vzácnosť a nevšednosť života práve tým, že sa mu dokážeme oddať, ale nie poddať.
Tichý smútok nám dokáže ukázať nové smerovanie a ciele nášho života. Dokáže prebudiť nové lásky, túžby po poznaní života a jeho zmysle.
Ale čo je najdôležitejšie, dokáže nám ukázať všetko to, čo je v živote podstatné a najmä ukázať to, akí ľudia nás obklopujú, čím sú pre nás významní a výnimoční.
Tichý smútok nám pomáha nájsť samých seba vo chvíľach, keď sa bojíme života a sme slabí a zraniteľní.
Tichý smútok je ako objatie priateľa. Pomôže a dá nádej.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5484535x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu