Založ si blog

Je to normálne?

Včera pred obedom sa na chodníku pred autobusovou stanicou v Prešove otĺkalo zopár neprispôsobivých občanov. Je obdobie sociálnych dávok, takže mali bašável a boli pod vplyvom alkoholu a možno aj niečoho tvrdšieho. Váľali sa po zemi a prekážali chodcom prejsť po chodníku. Tí otrlejší, zvyknutí na podobné výstupy, či už pred busovou, ale aj vlakovou stanicou ich len obchádzali, tí menej odvážni radšej veľkým oblúkom.
Pomaly sme si zvykli na podobné vyčíňanie týchto ľudí, snažíme sa im vyhnúť, pretože by sa to mohlo skončiť nešťastím v náš neprospech a potencionálny agresor skončí na jeho veľké šťastie vo väzení, kde sa bude mať na rozdiel od ulice, alebo osady ako v bavlnke. Žiaľ v dnešnej dobe má takýto človek väčšie práva ako jeho obeť a štát mu platí luxusný pobyt, síce za mrežami, ale v závratnej sume, o ktorej sa v tejto dobe mnohým rodinám len sníva.
Pomaly si zvykáme na rôzne absurdnosti, napríklad aj na také, keď je k ožratému, sfetovanému grázlovi, ležiacemu vo vlastných zvratkoch a výkaloch, privolaná záchranka a on záchranárov napadne.
Zvykáme si na to, že v podobných prípadoch musíme mlčať, aby nás neobvinili z rasizmu, či extrémizmu.
Zvykli sme si, že sa na Slovensku rozšírila takáto bieda a naberá obludné rozmery.
Hovorí sa, že človek si zvykne na všetko, dokonca aj na šibenicu.
Je to normálne?
Nie, nie je. Myslím si, že sme boli donútení zvykať si na podobné absurdity, ktoré sa často označujú za „slobodu“, na ktorú týmto ľuďom nesmieme siahať.
Štyridsať rokov opľúvaného socializmu dokázalo, že sa takéto správanie dalo eliminovať aj tým, že mnohí z tých, ktorí len čakajú s natrčenou rukou, museli robiť. Aj v dnešnej dobe je práce dosť, aj pre tieto skupiny ľudí. Ale žiadať od nich to, čo je pre nás ostatných úplne normálne, upratať po sebe, je v dnešnej dobe považované za rasizmus a porušovanie ich ľudských práv.
Podobné správanie sa, nie je len v rómskej komunite, ale rozmáha sa všade.
Je to normálne?

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485492x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu