Založ si blog

Trenírky za dva milióny korún. . .

Takú hodnotu mali podľa odborníkov na moderné umenie a galeristov červené trenírky, ktoré pred pár rokmi vyvesili na Pražskom hrade umelci-aktivisti Ztohoven namiesto prezidentskej štandardy a ktoré vo štvrtok prezident Zeman verejne spálil na tlačovej konferencii.
Zvláštna doba, keď sa umelci stávajú politickými aktivistami a za umenie sa považuje všetko, dokonca aj ničenie, len keď poslúži na zosmiešnenie a poníženie politického oponenta, alebo dokonca na organizovanie štátnych prevratov.
Znova som si spomenula na Michelangela, ktorý svojím umením tiež propagoval veľkosť a moc Cirkvi.
Umelci boli a aj budú vždy odkázaní na milosť a nemilosť mecenášov.
Stavba chrámu sv. Petra bola vtedajšou výkladnou skriňou pápežskej moci.
Po všetkých tých umelcoch, architektoch a staviteľoch, ktorí pracovali pre Cirkev zostali monumentálne diela, ktorých dokonalosť obdivujeme doteraz.
Čo však ostáva po dnešných umelcoch propagujúcich novodobú moc?
Zvláštna trpká pachuť, pretože vďaka nim sa umenie stáva stokou. Stokou špiny, hrubosti, vulgárnosti, chamtivosti, klamstiev a nenávisti.
Ohodnotiť červené trenírky na závratnú sumu, len preto, že ich nejakí aktivisti ušili a vyvesili na Hrade len z nenávisti k prezidentovi, ktorého si slobodne zvolili občania, je bizarné. Takisto tvrdiť, že peniaze za ne mohli poslúžiť na dobré ciele. Nič nebráni umelcom-aktivistom Ztohoven aj naďalej šiť červené trenírky, predávať ich záujemcom a takto získané peniaze dávať na charitu.
Podobne divným sa stal umelecký počin roka 2015, keď naši najznámejší umelci-aktivisti natreli bustu V.Biľaka červenou farbou.
Úplne normálnym sa stalo, že za umenie sa považuje exhibicionizmus, keď sa takýto „umelec“ predvádza v Adamovom rúchu, hystericky vrieska a hádže sa o zem, znázorňovanie štátneho znaku v kosoštvorci, alebo ničenie pamätníkov padlým vojakom.
Umelci, ktorí napríklad tvorili sakrálne umenie vyjadrovali svojimi dielami svoju vieru v Boha. Iní zasa svojimi dielami oslavovali lásku, ale aj obyčajný ľudský život.
Čo vyjadrujú novodobí umelci-aktivisti vo svojich dielach? V čo veria? Čo, alebo koho milujú?
Žiaľ, skutočné umenie, ktoré sa tvorí aj v tejto dobe, je vďaka propagácii umenia dekadencie na vedľajšej koľaji.
Skutočné umenie, ktoré nám ponúka krásu, zanecháva emócie, prinúti nás premýšľať a robí nás lepšími, stráca v tejto dobe hodnotu.
Umením sa stáva hlavne to, čo sa dá predať, alebo sa dá na tom dobre zarobiť.
Tak ako tie trenírky za fiktívne dva milióny korún…

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5470746x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu