Založ si blog

Odpustky. . .

Jednoduchý spôsob, ako získať Božiu milosť a odpustenie hriechov.
Predaj odpustkov bol zase jednoduchý spôsob ako získať peniaze.
Katolícka cirkev predávala Božie odpustenie hriechov za rôzne sumy. Kto mal peniaze „mohol“ si vykúpiť svoju vlastnú dušu z očistca, alebo aj duše svojich zomrelých príbuzných.
Peniaze z predaja zabezpečovali cirkvi vysoké príjmy, ktoré ešte viac znásobovali jej moc. Z takýchto peňazí bola stavaná pýcha cirkvi- chrám sv. Petra v Ríme, keď najviac peňazí získaval pápež Julius II. z Nemecka. Do predaja boli zainteresovaní aj najbohatší bankári tej doby Fuggerovci, ktorí požičiavali peniaze nielen rôznym panovníkom, ale aj cirkvi.
Kupčenie z odpustkami kritizovali viacerí reformátori Ján Viklef, Ján Hus… Ale skutočná reforma cirkvi a boj proti kupčeniu s odpustkami nastal 31.10. 1517 vo Wittenbergu, keď augustiánsky mních Martin Luther pribil na dvere chrámu svojich 95 téz v ktorých okrem iného žiadal aj zrušenie predaja odpustkov.
Akú cenu má Božie odpustenie hriechov? V stredoveku mali hriechy rôznu hodnotu.
Hriešnik ani nemusel oľutovať svoje previnenia, stačilo zaplatiť.
Podobne je to aj teraz.
Mnohí jednoducho zaplatia za svoje hriechy a zločiny a myslia si, že keď sú dosť bohatí môžu všetko.
Mnohí z takýchto ľudí nenesú žiadnu zodpovednosť za to, čo konajú.
Iní čakajú, že niekto naberie odvahu a postaví sa proti takejto svojvôli bohatých.
Stalo módou, že si títo „hriešnici“ kupujú svoje odpustky formou falošnej charity, keď sa v žiare reflektorov znížia zo svojich výšav a hodia za hrsť odrobiniek tým najbiednejším. Ľudia ochkajú, tlieskajú im a predbiehajú sa v dobročinnosti a zapájajú sa do darovania peňazí ľuďom, na ktorých sa počas roka ani len nepozrú.
Dá sa hlas svedomia umlčať peniazmi?
Dá a jednoducho.
Moc peňazí má veľkú silu. Dokáže umlčať veľa ľudí a nielen ľudí. Dokáže umlčať spravodlivosť, ľudskosť, česť…
Reformácia cirkvi pred 500 rokmi spustila proces obnovy myslenia ľudí. Aj keď bola veľmi tvrdo trestaná a mnohí ľudia boli väznení, mučení a položili vlastné životy za svoje presvedčenie a ideály, dosiahla po rokoch úspech.
Je možná podobná reformácia hodnôt aj v tejto dobe?
Alebo ešte neprišiel ten správny čas?

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5486415x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu