Založ si blog

Čo všetko sa dá zneužiť?

Nedávno som pri prechádzaní mestom videla také tie malé reklamné pútače a na nich predstaviteľov našej „žurnalistickej elity“ v bojových postojoch s časopisom v ruke a s heslom “ Printom proti korupcii“.
Pripomenulo mi to nedávne pochody, ktoré vraj zorganizovalo pár mladých študentov, ktorí by sa mali venovať viac štúdiu, svojim záľubám a láske ako politike.
Stále mám pocit, že sa nechali rovnako nalákať a využiť na niečie politické ciele a dosiahnutie moci, ako to bolo aj so študentami v 89-tom.
Často premýšľam o tom, čo všetko sú tí, ktorí bažia po moci schopní urobiť, len aby ju získali.
Najjednoduchšie je zneužiť ľudskú naivitu, dôveru a hlúposť.
Pred Zamatovým prevratom ľudia u nás naivne verili tomu, že na Západe je všetko krásne a dokonalé a ak aj niekto povedal pravdu, ako to tam je v skutočnosti, neverili mu.
Po prevrate precitli, že to s tou sľubovanou slobodou nebude také ružové, ako im bolo vtĺkané do hláv, pretože slobodu získali len tí, ktorí ovládli túto krajinu.
Aby ľudia nezačali verejne prejavovať svoju nespokojnosť tak im boli boli predhodené médiami, ako to bolo v antike „chlieb a hry“. Niečo také na ovládnutie lúzy zaberá dokonale. Len u nás je viac tých hier ako chleba, ale ľudia si to neuvedomujú.
Parlamentná pôda stala gladiátorskou arénou, kde politici zvádzajú súboje, ktoré majú takticky premyslenú choreografiu tak, aby im ľudia verili, že je to len pre ich dobro. Dav sa zabáva a ani si neuvedomuje ako sa na na ňom zabávajú samotní aktéri toho predstavenia.
Na dosiahnutie moci sa dá zneužiť ľudský strach. Tí, ktorí toto všetko dokázali prekuknúť a a nezaradili sa do stáda, sú pomaličky zastrašovaní. Robí sa tak všade. So zvláštnym nátlakom sa človek môže stretnúť v zamestnaní, komunite, ale aj v rodine.
Ale najúčinnejšie sa dajú zneužiť negatívne ľudské vlastnosti, ktoré sú v tejto dobe doslova pretláčané do popredia a dokonca aj vyzdvihované.
Egoizmus, predátorstvo, chamtivosť, sociopatia sú prednosťami manažérov na vysokých postoch.
Závisť a nenávisť sú tými najúčinnejšími zbraňami, ako dosiahnuť moc.
Nie je nič jednoduchšie ako niekoho označiť nálepkou nepohodlného a nepriateľa a rozdúchavať temné vášne davu. Dav dokáže urobiť to, s čím si manipulátori nešpinia ruky.
Dialo sa tak v minulosti, deje sa to teraz a bude sa to diať, pokiaľ ľudia nepochopia, ako sú zneužívaní a manipulovaní.
Aby človek dokázal čeliť takému nátlaku, musí byť veľmi silný vo svojom vnútri.
Ale hlavne musí mať určené svoje priority a hodnoty, ktoré mu takú silu dávajú.
Preto sa robí všetko kvôli tomu, aby bolo vnútorne silných a nemanipulovateľných ľudí čo najmenej.

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5485719x
Priemerná čítanosť článkov: 3932x

Autor blogu