Zabudli sme na Človeka. ..

9. februára 2021, devana, pre dušu

Posledné dva dni cítim únavu. Takú tú podivnú, ktorá ma vždy prinúti intenzívnejšie premýšľať o zmysle bytia Človeka.
O zmysle vlastného bytia ľudia málokedy premýšľajú, pretože ich myseľ zamestnávajú mnohé iné myšlienky. A tým myšlienkam dávajú väčší priestor ako sebe samému. Často síce myslia na seba, ale nemyslia na Človeka v sebe.
Zabudli sme na Človeka. Na Človeka, ktorý je v nás, v našom srdci, v našej duši.
Často premýšľam, ako je možné, že sme do vlastných životov dobrovoľne vpustili ten neuveriteľný balast, ktorý oberá ľudí o radosť zo života. Vpustili sme si do nich napríklad politiku, šírenú médiami tak, že sa ľuďom zaryla pod kožu spôsobom, že mnohí podľahli klamstvu, aká je pre ich život nevyhnutná a kvôli nej zabúdajú na podstatné veci.
Premýšľam o tom, aké je jednoduché vďaka klamstvám manipulovať ľuďmi. Aké je jednoduché šíriť nevraživosť a nenávisť, vyvolávať hádky a rozbroje, ničiť vzťahy, rozdeľovať rodiny, priateľstvá, kamarátstva.
Premýšľam o tom aké je jednoduché lžami a polopravdami vyvolávať v ľuďoch nepokoj, strach, obavy, ale aj hnev a zlosť. Sledujeme médiá, čítame a počúvame správy a hádame sa, nadávame, hneváme sa. A prečo?
Pretože sme zabudli na Človeka v nás. Na Človeka, ktorý potrebuje k tomu, aby sa vyvíjal a rástol spoznať hodnoty akými sú láska, ľudskosť, spravodlivosť, čestnosť. Potrebuje hľadať múdrosť a poznanie, aby dokázal byť skutočným Človekom, ktorý dokáže prevziať zodpovednosť za svoj život a konanie.
Byť Človekom nie je jednoduché.
Byť Človekom znamená učiť sa celý život žiť. Učiť sa ľudskosti, napriek bolestivým pádom a utrpeniu. Byť Človekom znamená vedieť, čo je to Láska a aký má význam.
Byť Človekom znamená túžiť po poznaní a pochopení vlastného bytia, vedieť oddeliť balast od podstaty života.
Byť Človekom znamená pochopiť význam Dobra a podstatu Zla.
Byť Človekom znamená skutočne žiť…

S úctou Devana…

Článok bol pôvodne zverejnený na slovanskenoviny.sk