Konfrontačné spôsoby vládnutia premiéra Matoviča. ..

13. januára 2021, devana, choroby spoločnosti

V posledných dňoch sme opäť svedkami intenzívnej výmeny názorov medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom. Namiesto informácií o spolupráci v prospech občanov a štátu čítame a počúvame obvinenia, ktoré verejne vzniesol premiér voči ministrovi. A sú to veľmi vážne obvinenia. Týkajú nielen nákupu nekvalitných testov a neschopnosti ministra hospodárstva zabezpečiť kúpu ďalších testov, ale aj tvrdenie, že minister Sulík nesie zodpovednosť za úmrtie tisícov občanov. Áno, sme svedkami výmeny názorov na sociálnych sieťach, verejného osočovania a afektovaných vyhlásení, ktoré občanov nášho štátu ešte viac deprimujú, znechucujú a oberajú o posledné zvyšky nádeje.
Nie, nebudem písať o príčinách neustálych hádok týchto dvoch pánov, ale chcem sa zamyslieť nad tým, ako je vôbec možné, že sa ľudia musia pozerať na politické výtržnosti najvyšších vládnych predstaviteľov.
Jedným z problémov je, že sa do politiky dostávajú ľudia, ktorí si môžu kúpiť moc v podobe politickej strany, môžu si dovoliť zaplatiť drahú predvolebnú kampaň a dostať sa takýmto spôsobom priamo k vládnutiu v štáte. A deje sa to pod zásterkou „demokratických princípov a hodnôt“.
Po voľbách ľudia len nechápavo pozerajú, kto sa dostal k moci a kto bude rozhodovať o ich životoch.
Žiaľ, toto všetko je výsledkom zlyhania štátu ako právnej inštitúcie, čo vedie k priamemu zlyhaniu ľudského faktoru a zneužívaniu systému vládnutia. Možnosť kúpiť si moc v tomto štáte odrádza mnohých občanov zúčastniť sa volieb, ktoré považujú za politickú frašku. Neveria, že politici zvolení takýmto spôsobom budú zastupovať ich záujmy a budú riešiť problémy štátu a občanov.
Výsledkom zlyhania štátu a politického systému v našom štáte je ohýbanie práva politikmi podľa ich vlastnej potreby. Zneužívanie právomoci verejného činiteľa, obchádzanie a nedodržiavanie zákonov vládnou mocou a zbavovanie sa osobnej a politickej zodpovednosti vedie k rozkladu právneho štátu. To následne dovoľuje vládnucim politikom beztrestne likvidovať ekonomiku štátu a zbedačovať obyvateľov odstraňovaním sociálnych istôt. Ľudia sú bezradní, pretože vidia, že sa nemôžu domôcť základných ľudských práv, ktoré im zaručuje Ústava SR. A beznádej väčšiny obyvateľov znásobuje konfrontačný spôsob vládnutia premiéra Matoviča, ktorý vyvoláva konflikty nielen s koaličnými partnermi, ale verejne uráža a ponižuje občanov, ktorí s ním nezdieľajú rovnaké názory a majú tu „drzosť“ vyjadriť tie vlastné.
Preto je potrebné, alebo lepšie povedané, nutné hovoriť a písať o tom, prečo sa toto všetko deje a hľadať riešenia problémov. Ponúknuť občanom „plán B“, keď zlyhali štát aj politický systém.

Článok bol pôvodne zverejnený na slovanskenoviny.sk