Prázdna špajza po vládnutí Smeru?

5. novembra 2020, devana, Hlas chudoby

Áno, po voľbách sme sa veľa napočúvali, akú prázdnu špajzu zanechala vláda Róberta Fica a Petra Pellegriniho a aké drastické ekonomické reformy čakajú Slovensko a Slovákov, aby dokázali prežiť koronakrízu. A najlepšie sa predsa šetrí na tých najbiednejších a najchudobnejších, preto bolo najjednoduchšie siahnuť im na všetko, čo im ešte aspoň trochu dodávalo pocit, že nie sú úplne na odpis a to na sociálne istoty a benefity, ktoré títo ľudia mali.
A prečo to všetko?
Nuž, aby sme na vlastné oči videli a na vlastnej koži pocítili, aká je tá z námestí a protestov sľubovaná zmena a slušnosť, ktorá mala prísť po zvrhnutí vlády Smeru a konci Róberta Fica.
Ale o inom som chcela. O tej prázdnej špajze, ktorou sa súčasná vláda toľko oháňala na začiatku svojho vládnutia. Bola skutočne taká prázdna, alebo odkiaľ zobrala vláda sto miliónov na megalomanský projekt „dobrovoľného testovania“, na ktorý vydieraním vlastných občanov stratou práce, siahnutím na základné ľudské práva a pod hrozbou rôznych sankcií, prinútila ísť viac ako tri a pol milióna občanov tohto štátu?
V komentári Ronalda Ižipa z portálu Trend sú vyčíslené náklady na nájdenie jedného infikovaného človeka, na päť tisíc eur. Skutočne parádna suma. Tak kvôli tomuto bolo potrebné siahnuť dôchodcom na trináste dôchodky, zrušiť daňový bonus na vysokoškolákov, siahnuť na výšku minimálnej mzdy, zrušiť obedy zadarmo pre školopovinné deti, či dopravu zdarma? Kvôli naháňaniu jedného percenta infikovaných v pandémii, ktorá v skutočnosti pandémiu nie je?
Inou otázkou, ktorá ma zaujíma je, kedy táto vláda preplatí náklady spojené s testovaním samosprávam, ktorým podľa šéfa združenia ZMOS Branislava Trégera, neboli doteraz preplatené náklady spojené s prvou vlnou koronavírusu? Samosprávy mali predsa len asistovať armáde pri testovaní a to, čoho sme boli svedkami bolo opakom a teraz sa bránia druhému kolu testovania. Okrem iného samosprávy trápi aj výrazný pokles podielových daní z ktorých financujú svoj chod.
Takže čoho sme boli v skutočnosti svedkami?
Rozkladu právneho a zvrchovaného štátu a likvidácie jeho ekonomiky?
Štátu, ktorý siahol najbiednejším na posledné sociálne istoty. Chudobného štátu, v ktorom krachujú drobní podnikatelia a živnostníci, ktorí sa doteraz nedostali k účinnej pomoci od vlády počas koronakrízy. Štátu, v ktorom je cielene ničená ekonomika a pribúdajú nezamestnaní a chudobní ľudia. Štátu, ktorý nemá peniaze na školstvo, zdravotníctvo, na opravu ciest a mostov. Áno, presne takým štátom je Slovenská republika a vláda takéhoto štátu dokázala zorganizovať stomiliónové manévre, v ktorých sa ku občanom správa ako ku zvieratám určeným na značkovanie.
Kto toto všetko zaplatí a z čoho?
Alebo je všetko inak, o čom ešte nevieme?
Zdroje:
Testovanie stálo toľko čo dve regionálne nemocnice…
Miliónové prepady na daniach, Mestá rátajú škody…
Odhad výpadku príjmov z podielových daní pre PSK
Šéf ZMOSu vyzýva vládu na súčinnosť
Samosprávy sú proti druhému kolu testovania…