Delí nás príliš tenká hranica. ..

23. augusta 2020, devana, choroby spoločnosti

Od čoho?
Nuž od toho, čo sa dialo pred druhou svetovou vojnou, ale aj všade tam, kde vládli autoritatívne, diktátorské a totalitné systémy.
Súčasná politická moc zneužíva politikárčenie na vyvolávanie rôznych hádok, nenávisti, temných vášní a nepokojov medzi občanmi.
Aj na Slovensku, obyčajní ľudia ľahko podliehajú tlaku politikov, ktorí im síce sľubujú svetlé zajtrajšky, ale skoro nikdy nič nesplnia. Objavujú sa mnohí novodobí vodcovia a spasitelia, ktorí si vytvoria svoje stádočko verných priaznivcov. A tí preberajú ich názory ako písmo sväté, často bez toho, aby nad nimi hlbšie premýšľali. Neuvedomujú si, že títo ľudia si napĺňajú len vlastné sebecké ambície a na ľuďoch im v skutočnosti nezáleží. Pretože, ak by im na ľuďoch záležalo, neboli by obyvatelia tohto štátu tak názorovo rozdelení. Od Zamatovej revolúcie začalo názorové trieštenie a postupný nárast stádovitosti. Je to dlhodobý, riadený postup, ako ľudí rozdeliť, znepriateliť, vytvoriť názorový chaos a takto ich ovládať, aby si ani neuvedomili svoje skutočné postavenie voči ľuďom, ktorí im vládnu.
Preto je veľmi ľahké používať klamstvá v podobe propagandy. A to tak, že vyzerajú ako pravda. Ale v skutočnosti je to len nástroj na vytvorenie a získanie si moci.
Všetky náboženstvá a ideológie boli založené na podobnom princípe a to, dávať do popredia ich hlavnú myšlienku, ktorú ľudia často preberali ako svoj vlastný názor, či vieru a to aj pod tlakom násilia. A človek samotný, jeho bytie a potreby sa dostávali do úzadia.
Deje sa to aj v súčasnosti, keď sme svedkami šírenia tzv. „Slobody a Demokracie“ v podobe nezmyselných vojenských konfliktov. Niečo podobné sa však deje aj v štátoch, kde síce vládne „Demokracia“, ale ľudia postupne strácajú svoje práva a slobody. A vtedy už nemôžeme hovoriť ani o slobode a ani o demokracii.
Začína to slepou oddanosťou stádočiek verných vyvoleným vodcom stáda a veľkými názorovými rozdielmi, ktoré majú za následok neznášanlivosť, neschopnosť počúvať toho druhého, ale hlavne nenávistné reakcie voči ľuďom s iným názorom. Tam, kde sa takýmto spôsobom začne šíriť fanatizmus a názorový fundamentalizmus, je už príliš tenká hranica od násilného presadzovania ideológie.
Mnohí ľudia na Slovensku si to ešte ani len nezačali uvedomovať. Pretože aj keď sa stretávajú s rôznymi názorovými rozbrojmi, nevenujú im dostatočnú pozornosť a v tom spočíva nebezpečenstvo propagandy. Mnohým vyhovuje práve tá nezmyselná stádovitosť, bez vlastného názoru, bez premýšľania nad tým, čo sa v skutočnosti deje, ale najmä kvôli tomu, že nie sú nútení niesť zodpovednosť za to, čo konajú. A práve vtedy, keď ľudia nemusia niesť zodpovednosť za to čo robia a ako sa správajú voči iným, vzniká tá príliš tenká hranica, ktorá nás delí od násilného pretláčania názorov. Hranica, ktorá sa dá veľmi ľahko prekročiť a delí nás už len málo od násilností, ktoré začnú konať ľudia v stáde slepo dôverujúc svojim vodcom. Už teraz sa zo sveta a aj zo Slovenska, stáva pomyselný „Babylon“, keď ľudia nechcú rozumieť tomu, čo hovoria tí ostatní.
A málokto si uvedomuje, že mnohí z nás sú presne tam, kde ich chceli mať tí, ktorí chcú vládnuť za každú cenu.
Stačí sa len obzrieť okolo seba a možno si veľa z vás všimne tú príliš tenkú hranicu, ktorá nás delí od toho, že si v mene chamtivosti mocných začneme ubližovať a zabíjať sa navzájom.
A pritom stačí len málo, zamyslieť sa nad tým, či takto chceme skutočne žiť.