Nie je titul ako titul. . .

9. júla 2020, devana, len tak

Včera som si konečne po pár dňoch podebatila s mojím priateľom Dragom a jednou z tém nášho rozhovoru boli aj tituly. Jednomyseľne sme sa zhodli na tom, že tie súčasné vysokoškolské, už nemajú takú hodnotu a vážnosť ako v minulosti, a aj keď budú odoberané tým ľuďom, ktorí ich nadobudli nepoctivo, tak jeden druh titulov pretrvá.
Pretože nie je titul ako titul.
Pravdou je, že nová doba vždy prináša rôzne inovácie aj v sfére titulov, takže v súčasnosti je vhodnejšie používať v komunikácii aktuálne prívlastky, či prídavné mená, ktoré vyjadrujú súčasný charakter problematiky titulov. Ako príklad môžem uviesť novotvar prívlastku v podobe prídavného mena „korunovaný“ hlupák, „koronovaný“ hlupák, či „erudovaný“ somár, „eurovaný“ somár.
Podobných príkladov rôznych titulov by sa dalo nájsť veľmi veľa, pretože ľudia práve pri vymýšľaní takýchto titulov prekvapivo dosahujú vysokú úroveň tvorivej fantázie, ale aj slovnej zásoby, ktoré zaručujú rôznorodosť a pestrosť vo vzájomnom titulovaní sa.
Keďže nechcem, aby tento môj článok v konečnom dôsledku vyznel ako „List záporožských kozákov tureckému sultánovi“, nebudem uvádzať ďalšie príklady. Ale rada by som sa venovala problematike, ktorá priamo súvisí s témou týchto titulov. A tým je veľmi rozšírené používanie názvov rôznych živočíšnych druhov.
Nie je to príznakom nadradenosti živočíšneho druhu „homo“ nad ostatnými živočíšnymi druhmi?
Veď ako k tomu prídu taký osol, krava, vôl, bujak, kôň, sliepka, hus, vrana, tchor, či skunk?
Oslovujú sa oni medzi sebou našimi menami?
Nie je v záujme vyspelosti nášho druhu a civilizácie používať aj v tom prípade odbornú terminológiu?
Veď ako k tomu príde taká hrabavá hydina, ktorú bez premýšľania označíme ako hrabivú hydinu a následne týmto titulom vyznamenáme tzv. „zlatokopky“?
A čo taká krava, ktorá je symbol užitočnosti, pracovitosti, ale aj vytrvalosti? Určite to nie hlúpe zviera, tak prečo by sme ju mali urážať.
Preto si myslím, že v záujme správneho antropologického vývinu a budúcnosti ľudstva by sme sa mali napredovať aj v oblasti titulov. Veď určite lepšie znie titul „koronovaný homo falus“, ako „korunový somár“…
Viem, že toto moje zamyslenie môže vyvolať kontroverzné reakcie a nepochopenie podstaty témy.
Viem, však aj to, že práve tieto tituly vystihujú charaktery mnohých ľudí a preto sa nedajú len tak niekomu, komu právom patria, odobrať. Môžu sa však meniť a inovovať podľa spoločenskej potreby a objednávky.