Nie je zrada ako zrada. ..

1. júla 2020, devana, choroby spoločnosti

Posledných pár dní sa v našej spoločnosti začalo v súvislosti s dianím v strane Smer, hovoriť o zrade.
Zazneli slová o tom, že národ má rád zradu, ale nenávidí zradcov.
Ale, nie je zrada ako zrada.
Tú v politickom priestore, spôsobuje neprekonateľná chuť byť stále pri moci a ľudia, ktorí zrádzajú to robia za týmto účelom. Nezaujímajú ich hodnoty, nezaujímajú ich ľudia, ktorým ublížia.
Žiaľ, v tomto štáte je zrada bežným, každodenným javom. A ľudia si už na ňu natoľko zvykli, že si vôbec neuvedomujú, ako sú zrádzaní celé roky. Aj Zamatový prevrat, ktorí mnohí ospevujú ako nástup slobody a demokracie, bol obrovskou zradou občanov jedného štátu. Tí, ktorí zradili, to urobili pre svoj vlastný prospech a zradu zakryli frázami plnými prázdnych slov a falošných hodnôt.
A zrada sa stala bežným politickým spôsobom získavania moci.
V týchto dňoch vidieť veľmi jasne, ako tým, ktorí sa takýmito spôsobmi dostávajú k moci, skutočne záleží na občanoch tohto štátu. Občania sú len výťahom k moci a ani si neuvedomujú, že aj oni samotní zrádzajú. Zrádzajú samých seba, svoj štát, národ tým, že dávajú moc do rúk takým ľuďom, ktorým nezáleží ani na štáte, ani sa jeho občanoch, ale len na vlastnom prospechu.
Áno, zrada je veľmi jednoduchá, najmä ak zradcovia vedia, že im z toho niečo kvapne a v tejto dobe mnohým ľuďom ide len o to. Čo tam po hodnotách, čo tam po ideáloch. Veď ublížiť druhému je také jednoduché. Preto bežne vidíme, že ako priateľ zrádza priateľa. Ako sa mnohí ľudia tešia z toho, ako obabrali iných. Preto často vidíme, aké jednoduché je zneužívať dôveru ostatných a potom sa im vysmiať do tvárí a kopať do nich.
Áno, nie je zrada ako zrada.
Kým jedni sľubujú vernosť štátu a jeho občanom a pritom vedia, že svojím konaním túto vernosť budú porušovať, tak iní sa vierolomne prizerajú ich konaniu a schvaľujú ho.
Preto je nevyhnutné pomenovávať pravými menami takéto konanie. Pretože sa jedná nielen o porušenie morálnych princípov, ale aj zákonov.
A takéto nečestné konanie, ktoré sa stalo spoločenskou a politickou normou, je príčinou morálneho a hodnotového úpadku spoločnosti a príčinou jej zániku. V súčasnej dobe je nevyhnutné zamyslieť sa nad týmto úpadkom a začať pracovať na náprave. Je dôležité prestať sa vyhovárať na iných a hľadať vinníkov za vlastné zlyhania a zrady a prevziať zodpovednosť za vlastné konanie a za štát v ktorom žijeme.