Čas zázrakov. ..

17. mája 2020, devana, čas

Začal mi chýbať. Taký ten čas obyčajných zázrakov, ktoré vieme robiť len my, ľudia.
Mám pocit, ako keby sme na tie jednoduché zázraky zabudli, nepotrebovali ich. Už dlhšie si všímam, že ľudí nezaujímajú pekné a hodnotné veci. A možno ich ani nepotrebujú. Mnohým stačí k životu mať len naplnené biologické potreby. Mať plné brucho, zasmiať sa na stupiditách, zasexovať si, poprípade kuknúť porno. Iným stačí ku šťastiu niekoho vytočiť, naštvať, ponížiť, uraziť, pohádať sa niekým a hneď majú krajší deň. Ďalší sa naháňajú zarobiť na úkor iných nejaké tie bubáčiky, len aby ukázali ostatným na čo všetko majú. A mnohí len ťažko robia, aby mali pocit dôstojného života a mali dosť peňazí na obyčajné prežitie a na nič iné im neostáva čas.
Veď kto by sa dnes už zaťažoval milým úsmevom? Jednoduchšie je chodiť zamračený a teraz aj tak rúško všetko zakryje.
Kto by si všímal všednú, každodennú krásu drobností okolo nás? Aj tak je to tu všetko stále. A stále bude.
Načo pekné slová? Ešte by si niekto myslel, že sme slabosi a mohol by od nás niečo chcieť. Nebodaj pomoc. Jednoduchšie je len tak tárať. Hovoriť afektované, prázdne frázy, ktoré nás nič nestoja, ale v očiach iných vyzeráme tak dobre, ľudomilne.
Je veľmi jednoduché zabudnúť na zázraky. A ešte jednoduchšie zabudnúť robiť ich. Veď výhovoriek prečo nie, je dosť. A pritom stačí tak málo. Niekedy len trochu času, pár sekúnd obyčajného ľudského života, ktoré sa môžu zmeniť na zázrak. Zázrak úsmevu, radosti, pochopenia. Pár obyčajných slov povedaných v pravú chvíľu, môže urobiť v živote toho druhého veľa. Malá nezištná pomoc, alebo spontánne objatie, môžu dať nádej, tam kde sa stráca.
Čas zázrakov je veľmi vzácny, tak ako je vzácny náš čas, či život. Len či sme ešte schopní pochopiť ich vzácnosť a hodnotu a vybrať si, čo je pre nás dôležité. Či chceme vrátiť čas obyčajných zázrakov do našich životov, alebo premárnime všetky šance a chvíle, ktoré máme. Možno je to pre niekoho veľmi ľahká voľba a pre niekoho je čas zázrakov stratený, bezvýznamný čas, takým, ako je v skutočnosti jeho život.