Keď šetriť, tak šetriť. . . A čo tak začať od seba páni politici. . .

25. marca 2020, devana, sociálna "ne"spravodlivosť

Včera vláda zrušila cestovné zadarmo pre študentov, vraj len na čas, kým neprebieha vyučovanie. Podobné opatrenie chce urobiť nový premiér aj v prípade cestovného zadarmo, aby seniori necestovali kade-tade a nevystavovali sa riziku nákazy.
Okrem iného zaznela informácia, že sa bude rušiť 13. dôchodok, kvôli „šetreniu“.
Kým iné štáty idú poskytovať rôzne finančné kompenzácie na zmiernenie krízy „spôsobenej pandémiou koronavírusu“, tak naša vláda sa rozhodla šetriť.
Už boli prijaté rôzne sprísnené opatrenia, ale zatiaľ nebolo počuť nič o tom, ako chce pomôcť tým najohrozenejším skupinám. Napríklad živnostníkom z donútenia, ktorí musia povinne plniť štátnu kasu.
Kým v Česku ministerstvo obrany tento rok nebude kupovať lietadlá, naša nová vláda tvrdí, že to musí urobiť, aby sme vyzerali dobre v očiach vojenských partnerov…
Čo ma však zaujalo je to, aké ticho nastalo pri jednej zaujímavej téme.
A tou je príspevok, ktorý dostávajú politické strany za voľby. Za každý hlas, dostane strana, ktorá získala viac ako 3% vo voľbách jedno percento priemernej mzdy z minulého roku a v súčasnosti je to 10,63 eura. Stačí si spočítať jednoduchým výpočtom, akými sumami si strany prilepšia po tohtoročných voľbách.
Skutočne potrebujú strany tieto štedré príspevky na svoju činnosť?
A aj teraz, keď na Slovensku reálne hrozí obrovský nárast chudoby?
Potom bude bežné, že tí najohrozenejší nebudú zomierať na následky koronavírusu, ale od hladu a iných chorôb, či páchať sociálne samovraždy…
Keď chcete šetriť páni politici, mali by ste začať od seba a nie u tých, ktorí sú najviac ohrození.
Ohrození nielen chorobou, ale najmä sociálnymi neistotami a čoraz väčšou biedou.

Príspevok stranám za voľby 2020.