Aký bude svet po koronavírusovej pandémii?

16. marca 2020, devana, Hlas chudoby

V posledných dňoch a hodinách stále viac premýšľam o tom, aký bude svet po koronavírusovej pandémii…
Prečo je zrazu taký záujem o životy a zdravie ľudí?
Veď doteraz umierali každý deň ľudia na rôzne ochorenia, na bežnú chrípku, aj na liečiteľné choroby.
Zomierali a zomierajú chudobní a malé deti od hladu, nevinní ľudia v nezmyselných vojenských konfliktoch. O hladomor v Jemene skoro nikto nejavil záujem. Sem tam, strohá správa…
A odrazu jeden korona vírus spôsobil chaos, krízu vo svete. Kým sa to netýkalo priamo nášho štátu, naši politickí predstavitelia žili v predvolebnom ošiali a kašlali na to, čo sa vo svete deje.
A tak sa voľby stali najmasovejšou akciou v našom štáte za posledné roky.
A ľudia žijú v neistote. Neistote toho, čo ich čaká po ukončení koronavírusovej epidémie, ale aj toho, čo môžu očakávať od novej vlády…
Ktovie aký bude svet, keď sa skončí kríza, ktorá ešte len začína?
Ktovie ako dlho toto všetko bude trvať a aký dopad to bude mať na tých, ktorí žijú v sociálnej neistote?
Aký život nás čaká a akí budeme my samotní?
Budeme žiť tak, ako v čase krízy? Chodiť so sklonenou hlavou len do práce a z práce, strániť sa a vyhýbať ľudskému kontaktu? Budeme žiť len sami pre seba a nebudeme sa zaujímať o svet okolo seba? Budeme len poslušne držať huby a krok?
Alebo sa naše životy radikálne zmenia a začneme sa na svet pozerať novými očami?
Zistíme, aké uponáhľané životy sme žili? Ako nám unikali podstatné veci a koľko zbytočných ich máme? Pochopíme, čo je pre nás dôležité, prvoradé, vzácne? Budeme sa tešiť z drobností a doteraz všedných a nepovšimnutých maličkostí? Nebudeme sa hanbiť ukázať pravé nezištné kamarátstvo, priateľstvo a lásku k blížnemu a dokážeme povedať tomu druhému, aký je pre nás dôležitý a ako ho máme radi?
Alebo ostane všetko tak ako bolo doteraz, keď sú nenávisť, egoizmus, arogancia a nenásytnosť hodnotami, ktoré vyznáva väčšina spoločnosti?
Budeme stále chcieť „mať“ čoraz viac a vlastniť čoraz viac? Alebo pochopíme aké dôležité je „byť“? Byť človekom a žiť svoj jednoduchý a obyčajný život.
Možno by sme sa mali na tým všetkým zamyslieť práve v týchto dňoch.
Pred viac ako štyridsiatimi rokmi sa nad týmito problémami zamyslel vo svojej knihe Erich Fromm „Mať, alebo byť“ a jeho myšlienky sú aktuálne práve v tejto dobe.