Dobré ráno, pani prezidentka. ..

27. decembra 2019, devana, sociálna "ne"spravodlivosť

Nesmierne ma teší, že ste precitli a po Vašej promo akcii „Kapustnica s bezdomovcami“, ste zistili, že na Slovensku máme bezdomovcov, ľudí bez vlastnej strechy nad hlavou, ktorí sa pretĺkajú životom ako vedia.
Teší ma, že ste si konečne všimli, akým veľkým problémom na Slovensku je mať vlastnú strechu nad hlavou. Len neviem, či ste si všimli, že tento problém sem priniesla sloboda a demokracia, ktorej tak verne slúžite. Snáď nám nechcete nahovoriť, že sa chcete vrátiť do totality socializmu, ktorá zabezpečovala ľuďom strechu nad hlavou a jedno zo základných ľudských práv – právo na bývanie a tým to hlavné, zachovanie si ľudskej dôstojnosti.
Je jednoduché kritizovať porušovanie ľudských práv v Číne, alebo Rusku. Ale nevidieť tisíce ľudí bez základných ľudských práv vo vlastnom štáte, je bezcitné pohŕdanie nimi.
Teší ma aj to, že ste konečne pochopili, že človek, ktorému je odopreté základné ľudské právo, právo na bývanie, prichádza aj o ostatné práva, ktoré mu dokonca zaručuje Ústava SR. Zaujímalo by ma, či viete, koľkých ľudí pripravil o právo na bývanie Váš predchodca, ktorý ide v súčasnosti zachraňovať túto „krajinu“?
Zaujímalo by ma či viete, koľko ľudí prišlo o ľudské práva a ľudskú dôstojnosť po reformách pána Kaníka, za ktorého ministrovania pôsobil ako štátny tajomník MPSVaR „nová tvár v politike“ a jeden so samozvaných spasiteľov pán Beblavý?
Zaujímalo by ma, čo vlastne urobíte a ako chcete zmeniť situáciu na Slovensku, keď ste doteraz ako ľudsko-právna aktivistka tieto problémy nevideli.
Zaujímalo by ma, či viete, ako v skutočnosti žije väčšina občanov tohto štátu? Myslíte si, že je to slobodný život, byť zadĺžený na niekoľko desiatok rokov, len aby ste mali kde bývať? Myslíte si, že je v poriadku, že domy a byty ľudí vlastnia celé desaťročia banky? Myslíte si, že je normálne žiť v neustálom strese zo straty práce, bývania, istôt a budúcnosti?
Je veľmi milé, rozdávať kapustnicu pre Vianocami, starostlivo vybraným ľuďom v štýle veľkopanskej charity. Ale čo tí ostatní bezdomovci, medzi ktorými sú aj starí ľudia, či matky s deťmi?
Hovoriť o tom, že na Slovensku chýbajú nájomné byty, či sociálne bývanie, tesne pred Vianocami, je veľmi cynické, pretože mnoho ľudí si život na ulici nevybralo dobrovoľne. Je to zasa len nevydarená akcia Vašich poradcov a imagemakerov, ako Vám trošku zvýšiť popularitu. Inak by ste pomenovali príčinu toho, prečo je toľkým ľuďom odopretá vlastná strecha na hlavou a hlavne to, že o bývanie a ľudskú dôstojnosť ich pripravil systém, ktorý obhajujete a ktorému verne slúžite.
Vianočná almužna v podobe nie veľmi vydarenej charity nie je riešením, sú to len prázdne a lacné gestá a slová. Pretože politický a ekonomický systém, ktorý predstavujete, ťaží a žije z porušovania základných ľudských práv.