Založ si blog

„Na tragickej život jsem já pes! “

V nedeľu podvečer som si na chvíľku sadla do obývačky a pustila televízor, ktorý v poslednej dobe pozerám čoraz menej.
V českej televízii vysielali seriál „Vlak dětství a naděje“. Je to jeden z mojich najobľúbenejších seriálov, ktorý si vždy veľmi rada pozriem.
Možno preto, že dobu, ktorú zachytáva, poznám z rozprávania ľudí, ktorí už nie sú medzi nami, ale najmä pre jeho posolstvo nádeje. Nádeje, ktorú potrebujeme aj teraz.
Dnešná doba veľmi pripomína tú spred osemdesiatych rokov. Rovnaký chaos, ničenie hodnôt, mocenský boj a rovnaká neistota ľudí a strach z budúcnosti.
Z každej strany sa na ľudí valí mocenská propaganda, politická špina, mediálna šikana a prenasledovanie ľudí s inými názormi. Televízie vysielajú lacnú zábavu, ktorá prikazuje ľuďom kedy a kde sa majú smiať, alebo propagujú násilie v jeho najhorších formách, vraždenie a prejavy nízkych pudov.
Ľudia pozerajú správy plné kriminálnych činov, ako keby bolo Slovensko plné zločincov a nič dobré sa tu nedialo. Nariekajú pri falošnej charite, nad osudmi ľudí, na ktorých televízie zarábajú a dávajú ľuďom pocit, že môžu byť radi, ako sa majú relatívne dobre.
Úplne sa stratil skutočný záujem o človeka samotného.
A tak ľudia často v osamotenosti prežívajú svoje súkromné drámy, ktoré táto doba priniesla.
Mnohí zápasia s existenčnými problémami, s dlhovým otroctvom, strachom z toho, že prídu o prácu, strachom zo zlyhania a žijú v napätí a v strese, nielen v práci, ale aj v súkromí. Mnohí sa kvôli tomu ocitajú so zdravotnými problémami v ambulanciách lekárov, pre ktorých už nie sú pacienti, ale klienti a ich problémy sa prehlbujú.
Už dlho si všímam, ako sa ľudia prestávajú smiať a boja radovať zo života, uzatvárajú sa kvôli problémom sami do seba a pretvarujú sa. Veľkým problémom je aj nedôvera, ľudia prestali jeden druhému veriť, kvôli nečestnosti a chamtivosti, závisti a egoizmu.
A práve v tomto období, je legendárna veta filmovej hrdinky Anky Urbanovej v podaní Heleny Růžičkovej: „Na tragickej život jsem já pes!“, aktuálna presne tak, ako v období nástupu nacistickej okupácie a vojny.
Záleží na každom z nás, ako sa postavíme k životu, ktorý máme a žijeme a ktorý je často ťažký a komplikovaný. Ale je to náš život a problémy sú na to, aby sa riešili. Každý z nás môže pod tlakom okolností padnúť na kolená, ocitnúť sa na dne, ale je aj na každom z nás, či chceme ostať na kolenách a na dne a bahniť sa a rochniť v problémoch a ľutovať sa, alebo pozbierať posledný zbytok síl a vstať a znova žiť.
Aj v tých najťažších životných situáciách a problémoch, sa dá nájsť skrytý zmysel toho, čo prežívame a odpovede na životné a existenčné otázky.
Len ich musíme začať hľadať. Ale to znamená zbaviť sa zbabelosti a sebatrýzne, ktorá mnohým vyhovuje, pretože za ne sa v skutočnosti skrýva strach z nesenia zodpovednosti. Zodpovednosti za seba, za rodinu a aj spoločnosť.
Kto v sebe nájde odvahu a povie si „Na tragickej život jsem já pes!“, postaví sa problémom a hľadá ich riešenia, má nádej na budúcnosť. Dokáže svoj život prežiť inak, plnohodnotne aj napriek všetkým ťažkostiam, ako len v sebaľútosti.
Možno je doba zlá a plná špiny a bezprávia, ale je predovšetkým o nás, obyčajných ľuďoch. O hodnotách, ktoré sú potláčané a zdehonestované práve kvôli tomu, aby ľudia žili v neistote a strachu.
Lenže je na každom z nás, ako chceme žiť. Aký chceme mať život, spoločnosť, svet…
Na začiatok úplne stačí usmiať sa na ľudí, ktorých stretneme, spýtať sa ich ako sa majú, povedať pár milých slov povzbudenia, či komplimentov a urobiť im malú radosť aj takýmto spôsobom.
A nevzdávať sa…
Pretože: „Na tragickej život jsem já pes!“

„Dežo plní plán…“

07.03.2024

Pomyslela som si, keď som si prezerala nový cestovný poriadok, pretože mi v prvom momente pripomenul starý vtip o Dežovi, ktorý behal po stavbe s prázdnym fúrikom. Keď chlapi videli, že doň nič nenakladá, ani nevykladá, len s ním pojašene behá po stavenisku, začudovane na neho pozerali a keď sa ho spýtali čo to robí odpovedal: „Plním plán!“ Presne takto [...]

Na čom záleží?

06.03.2024

Dnes, v deň 549. výročie narodenia Michelangela Buonarrotiho, génia nielen doby minulej, ale aj tej súčasnej som premýšľala nad tým, kým človek môže byť a kým v skutočnosti je. A pred chvíľou, keď som z mojej obľúbenej zbierky Michelangelových básní Som ako mesiac vyberala báseň na zverejnenie, som si pri jej čítaní uvedomila, na čom záleží [...]

Župan Majerský cielene likviduje Prešovský samosprávny kraj…

06.03.2024

A začal verejnou autobusovou dopravou. V decembri som písala o tom, komu by mala slúžiť verejná autobusová doprava. V tom období nastali prvé problémy s autobusovou dopravou, ktorá minimálne dvadsať rokov ako tak slúžila občanom kraja a zabezpečovala im možnosť cestovať . Ku dňu 3.3. 2024, keď bol do praxe uvedený nový cestovný poriadok, sa situácia [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,395
Celková čítanosť: 5471663x
Priemerná čítanosť článkov: 3922x

Autor blogu