Koho prezidentkou má byť pani Čaputová?

3. júla 2019, devana, politikum

Pred dvoma týždňami uverejnil portál SME článok pána Ivana Mikloša, v ktorom sa zamýšľal nad tým, či pani prezidentka Čaputová má byť prezidentkou všetkých občanov, ako uviedla po svojom zvolení a tak porušiť svoju hodnotovú i programovú orientáciu.
Vyzýval ju, aby „spájala všetkých tých, ktorí vyznávajú a rešpektujú hodnoty liberálnej demokracie a slobody, presadzujú spravodlivosť a rovnosť pred zákonom a podporujú našu euroatlantickú orientáciu a ukotvenosť“ a radil jej, aby k tým,“ktorí sú nepriatelia liberálnej demokracie a slobody a spochybňujú, či rozbíjajú euroatlantickú orientáciu a ukotvenosť, ale aj k tým, ktorí sú priamym ohrozením pre právny štát a rovnosť ľudí pred zákonom, zaujala iný postoj“.
Zároveň jej radil, aby rozlišovala medzi vinníkmi, medzi ktorých radil politikov, alternatívne médiá a aktivistov a obeťami, za ktoré označil občanov – voličov.
Pán Mikloš má právo na svoj názor a má právo ho uverejniť, dokonca má právo radiť novej pani prezidentke, ale mal by nechať pani prezidentku rozhodnúť sa samotnú, ako bude vykonávať svoj mandát.
Na jeho komentári ma však zaujala téma hodnôt, ktoré pán Mikloš vyzdvihoval.
To, aké v skutočnosti sú „hodnoty liberálnej demokracie a slobody“, keď jedným dychom dokázal hovoriť o hodnotách a zároveň sa snažil odopierať ľuďom s iným názorom, základné ľudské práva týkajú sa slobodného myslenia, vyjadrovania, názoru a politického presvedčenia, ktoré sú ukotvené napríklad vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, ale aj v Charte základných ľudských práv Európskej únie.
Zaujala ma aj téma spravodlivosti a rovnosti pred zákonom.
Ako si takúto spravodlivosť a rovnosť pred zákonom, predstavujú zástupcovia liberálnej demokracie na Slovensku vidíme bežne. Ukážkovým príkladom je bývalý prezident Kiska, ktorý z prezidentského mandátu vyrobil svojimi kauzami a politickými postojmi morálne dno a ktorý počas prezidentského mandátu zakladal politickú stranu, čím porušil Ústavný zákon č.357/2004 Z.z.
Dokonca bez povšimnutia ostal aj jeho veľmi známy výrok o tom, že „ľudské práva, nesmú byť nadradené obchodným záujmom“.
To, koho a akou prezidentkou, bude pani Čaputová, ukáže čas.
Prečo som sa zamyslela nad vyjadreniami pána Mikloša?
Pretože v svojom článku písal o hodnotách liberálnej demokracie a vzápätí ukázal aké sú to hodnoty.
Nie je to len používanie dvojakého metra pri hodnotení občanov, či popieranie ľudských práv, ale priamo vyzval novú prezidentku, aby v záujme týchto hodnôt porušila Ústavu SR a prezidentský sľub.

Zdroje:
https://komentare.sme.sk/c/22146676/da-sa-byt-prezidentkou-vsetkych.html#ixzz5r5c9ILYN
https://www.prezident.sk/page/postavenie-prezidenta/
https://sk.wikipedia.org/wiki/Charta_z%C3%A1kladn%C3%BDch_pr%C3%A1v_Eur%C3%B3pskej_%C3%BAnie
http://www.ucps.sk/Vseobecna_deklaracia_ludskych_prav
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-357