Zrúcaniny kapitalizmu. . .

5. mája 2019, devana, podoby demokracie

Na Slovensku máme množstvo pamiatok na minulé časy. Na niektorých, ktoré sú staré niekoľko storočí, sa podpísal čas a sú z nich už len zrúcaniny.
Omnoho viac však máme na Slovensku „zrúcanín kapitalizmu“, ktoré sú staré najviac pár desiatok rokov. Kedysi boli tie budovy a objekty pýchou socializmu a dnes sú z nich len ruiny.
Prečo je to tak?
To by mali vysvetliť najmä tí, ktorí doteraz tvrdia, že štát je „zlý vlastník“ a socialistické hospodárstvo bolo zlé a neefektívne.
Pred pár dňami som videla v jednej zo súkromných televízií reportáž, o požiari v areáli bývalých Mlynov a pekární v Košiciach. Založil ho úmyselne 14 ročný chlapec, ktorý svoje podpaľačstvo natočil na mobil a zverejnil na soc. Sieťach.
V reportáži zaznela informácia, že Mlyny a pekárne v Košiciach boli pýchou socialistického hospodárstva a boli najväčšie v Strednej Európe. Po privatizácii v 90-tych rokoch minulého storočia začali chátrať a ostali z nich už len ruiny, v ktorých vyčíňajú bandy zlodejov železného kovu a výtržníci, ktorí tam úmyselne zakladajú požiare, ktorých len vlani bolo 17.
Na objekt a to, čo z neho ostalo, bol veľmi smutný pohľad. Tak, ako je smutný pohľad na mnohé iné „zrúcaniny kapitalizmu“, ktoré chátrajú práve kvôli privatizácii a následnému vytunelovaniu týchto podnikov. Veľmi známou je zrúcanina Bavlnárskych závodov V.I. Lenina -Texikomu v Ružomberku, ktorú poznajú všetci, ktorí tam žijú, alebo prechádzajú Ružomberkom. Závod, ktorý dával prácu tisíckam ľudí, je v dezolátnom stave.
Koľko takých zrúcanín fabrík a závodov je po celom Slovensku? Bolo by zaujímavé spočítať to.
Za „zrúcaninu kapitalizmu“ možno považovať aj schátraný skelet nemocnice Rázsochy, ktorá za začala stavať v polovici 80-tych rokov minulého storočia, počas minulého režimu a doteraz nebola dokončená a stavba, v ktorej bolo preinvestovaných cca v prepočte 65 miliónov eur, má byť zbúraná.
Zrúcaninami kapitalizmu by sa dali nazvať napríklad aj cesty, ktoré boli vystavané počas socializmu a teraz len chátrajú, pretože „zlý vlastník“ nemá peniaze na opravu.
Takisto aj nemocnice, školy, poľnohospodárske družstvá a mnohé budovy, ktoré boli postavené v socializme.
Po nástupe slobody a demokracie začala na Slovensku výstavba úplne odlišných objektov. Už sa nestavajú podniky, ale len montážne haly na úrodnej pôde. Nestavajú sa byty, školy a nemocnice, ale stavajú sa monštruózne nákupné centrá, ktoré hyzdia mestá, zaberajú miesto práve pre výstavbu bytov, alebo mestskú zeleň.
O úrovni súčasného režimu, veľmi veľa hovorí aj návšteva nášho premiéra v USA, kde náš premiér, oduševnene hovoril prezidentovi Trumpovi o zvýšení výdavkov na zbrojenie do NATO a dve percentá HDP má vraj SR dosiahnuť už v roku 2022.
Nuž možno pri takejto štedrosti štátu, sa ujde aj na opravu cesty v Turčeku, ktorá je v havarijnom stave už od minulého roku. Alebo aj nie.
Kapitalizmus má iné priority, aké mal socializmus. Len tých zrúcaním a ruín akosi pribúda…

P.S. Vďaka Peter, za inšpiráciu k napísaniu článku.

Zdroje:
http://videoarchiv.markiza.sk/video/televizne-noviny/epizoda/20973-televizne-noviny
https://sk.wikipedia.org/wiki/Texicom
https://sk.wikipedia.org/wiki/Nemocnica_R%C3%A1zsochy
https://www.ta3.com/clanok/1154178/historicka-navsteva-v-bielom-dome-nasho-premiera-prijal-trump.html
https://www.ta3.com/clanok/1154175/ceste-v-turceku-hrozi-zosuv-ludia-ju-na-protest-zablokovali.html