Slovenské mäso. . .

10. októbra 2018, devana, Nezaradené

Dnes som tu na portáli zachytila dva výborné články p.Jozefa Sedláka, ktorý veľmi pravdivo popísal realitu slovenského chovu dobytka, ale aj situáciu na bitúnkoch.
Produkcia mäsa na Slovensku je vo veľmi biednom stave. Po revolúcii sa veľkoplošne rušili nielen chovy dobytka, ošípaných, oviec, ale v podstate všetkých hospodárskych zvierat.
Žiaľ, čo sme si vyštrngali to máme. Alebo skôr nemáme…
Nie nebudem uvádzať štatistické údaje, tie vždy skresľujú tvrdú realitu aj v poľnohospodárstve.
Stačí vedieť, že potravinová sebestačnosť Slovenska je nižšia ako 50%…
Slováci chcú jesť kvalitné potraviny a mäso v dnešnej dobe tvorí veľkú časť jedálnička.
Možno by sme sa my samotní mali začať starať o vlastnú potravinovú sebestačnosť. V prvom rade, by sme mali prestať plytvať potravinami a myslieť si, že sú niečo úplne samozrejmé. Mali by sme sa zamyslieť aj nad tým, či skutočne musíme jesť toľko mäsa a zaradiť do stravovania viac strukovín a celoročne dostupnej zeleniny a zemiakov.
Iným spôsobom je pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia. Často vídam obrovské záhrady len s udržiavaným trávnikom a okrasnými rastlinami a mám pocit, ako keby sa ľudia hanbili pracovať s motykou… Možno by nezaškodilo namiesto okrasných kríkov nasadiť drobné ovocie a znova sa venovať šľachteniu a pestovaniu krajových odrôd ovocných stromov.
A v poslednom rade si myslím, že ak chcú Slováci jesť zdravé mäso, mnohým, ktorí bývajú na dedinách a v rodinných domoch a majú záhrady, nič nebráni vychovať si zopár domácich králikov, kačíc, alebo sliepok na vajíčka.
Viem, že mnohí by mohli namietnuť, že nemajú dostatok času, preto lebo musia dlho pracovať. Áno, aj to je jedna z vymožeností režimu, ktorý tu máme, pracovnú dobu od nevidím do nevidím, čo je v západných krajinách nemysliteľné. Ale v dnešnej dobe je už toľko rôznych skvelých pomôcok v podobe kŕmidiel, či napájačiek pri chove domácich zvierat, že starostlivosť o ne, nie je až taká veľká záťaž.
Mali by sme prestať nariekať nad tým, že sme nútení jesť nekvalitné potraviny a začať sa starať sami o seba. Problém vidím v tom, že veľa ľudí o to nemá záujem a budú ho mať až keď bude veľmi neskoro.
Na každý problém je riešenie, vždy je to len o ľuďoch a ich prístupe nielen k problémom, ale aj k životu samotnému.