Len pár dní. . .

8. apríla 2018, devana, len tak

Len pár dní stačilo prírode, aby sa začala obliekať do jarných šiat. Pred týždňom bolo pochmúrne upršané počasie, na poliach sa vytvárali veľké plochy stojacej vody a hukot rieky, ktorá sa sa vylievala z koryta po dlhom daždi, bolo počuť až k nám. Hotový Mordor, ako také počasie volá jeden môj dobrý kamarát.
Len pár dní stačilo a už rastie nová tráva a všetko je krásne zelené. Podbele už pomaly odkvitajú a trávnik okolo plota je posiaty sedmokráskami. Baza a maliny už majú prvé lístky a drienka je obsypaná drobučkými žltými kvetmi.
Už týždeň si robím čaj z čerstvej žihľavy a onedlho budem robiť z nej aj sirup a zberať ju na sušenie.
Včera som dávala do poriadku záhradnícke práce nášho havíka.
Slnko už dokáže, aj napriek ostrému a chladnejšiemu vetríku človeka objať svojím teplom.
Stačilo pár dní a stal sa malý zázrak, ktorý mnohí už prestali vnímať.
Prestali vnímať farby a vône jari a Zeme, slnka, vetra a dažďa.
Prestali vnímať zázrak nového života, ktorý tu bol milióny rokov pred tým, ako sa objavili prví hominidi.
Už dlhšiu dobu si všímam, že ľudia radi frflú skoro na všetko. Nepáči sa im, že je zima, alebo príliš hreje slnko, že neprší, alebo naopak že prší až mnoho.
Príroda a počasie mali vždy svoj vnútorný poriadok a ten ľudia hrubo narušili necitlivými zásahmi, výstavbou obrovských betónových miest, alebo znečisťovaním ovzdušia, pôdy a vody. A namiesto toho, aby niečo sami od seba pre prírodu a tak aj pre seba samých urobili, tak radšej budú hľadať vinníkov tam, kde nie sú.
Ľudia zabudli, že aj oni sú jedným zo zázrakov života na Zemi. Zázrakom, ktorý mal byť prínosom pre planétu a pomaly sa stáva jej ničiteľom a ani si neuvedomuje, že v skutočnosti ničí len sám seba.
Denne sme svedkami ľudskej arogancie a nenávisti, závisti a chamtivosti, zla.
Znova nám reálne hrozí celosvetový vojnový konflikt, len preto, že ľudia kvôli egoizmu zabúdajú, že na tejto planéte nie sú sami.
Ako dlho im potrvá, kým zničia planétu a sami seba?
Len pár dní…