Túžba po zisku a bohatstve. . .

9. januára 2018, devana, Nezaradené

Každý rok média uverejňujú rebríček najbohatších ľudí sveta, píšu o tom, koľko pribudlo nových miliardárov a v ktorých krajinách.
V televíziach pozeráme zábery z honosných akcií, kde mnohí predvádzajú svoje bohatstvo.
Čítame o tom, koľko zarobili kdejaké hviezdičky a hochštapleri rôzneho druhu.
O chudobe vo svete sa toho píše veľmi málo.
Písať o nej je zrejme veľmi ťažké a nepredávala by sa dobre.
Jedine v tom prípade, ak chcú média šokovať, alebo z niekoho urobiť „filantropa“, ktorý „pomáha“ tým najchudobnejším.
Je jednoduchšie písať o sexuálnych škandáloch celebritiek, ako napríklad o neľudskej tvrdej práci tých najbiednejších.
Bohatstvo a chudoba patria k sebe.
Z práce a zotročovania miliárd ľudí, má miliardový zisk pár vyvolených.
Čo vedie človeka k tomu, aby dokázal zhŕňať bohatstvo na úkor iných, nemať rešpekt k ľudskému životu?
Aj tí najbiednejší z biedných, ktorí otročia v neľudských podmienkach v tomto našom vyspelom svete sú živé, cítiace bytosti, ľudia.
Vďaka túžbe po zisku bohatých sa práve títo ľudia majú horšie ako zvieratá, ktoré chováme ako rodinných priateľov.
Vďaka túžbe po zisku a bohatstve, mnoho ľudí žije horšie ako zvieratá, mnoho ľudí žije v chudobe, iní na pokraji chudoby, mnohí majú len priemernú výšku životnej úrovne. A mnohí už nežijú… Doplatili na túžbu po zisku a bohatstve vlastnými životmi.
Túžba po zisku a bohatstve idú ruka v ruke s chamtivosťou a túžbou po moci, pretože výška bohatstva dáva jej majiteľovi pocit moci a nadradenosti nad ostatnými.
Je zaujímavé, ale aj desivé, pozrieť sa do histórie a vidieť ako Európska civilizácia, zničila a zotročila celé kontinenty vďaka túžbe po bohatstve. Kedysi bohatá Afrika sa stala vyplieneným, vydrancovaným a zotročeným kontinentom, najviac doplatila na nenásytnosť Európanov.
Kvôli nenásytnosti Európanov zmizli z povrchu Zeme civilizácie na oboch Amerických kontinentoch. Domorodí Austrálčania boli tiež vraždení a považovaní za otrokov…Neunikla ani Ázia…
Túžba po zisku, bohatstve a moci rozpútala dve najničivejšie vojny v minulom storočí a a spôsobuje vražedné besnenie aj teraz.
Výrok nášho prezidenta o tom, že ľudské práva nesmú byť nadradené tým obchodným, čiže zisku je pravdivý a vystihuje túto dobu.
Po zisku a bohatstve túži aj veľa bežných ľudí a sú schopní kvôli nim bez mihnutia oka páchať zlo, násilie, kradnúť, či vraždiť.
Osobne netúžim ani po zisku, ani po bohatstve, ani po moci.
Verím tomu, že bohatstvo a moc spôsobujú stratu slobody duše tým, ktorí po nich túžia.
Možno raz príde doba, keď si ľudia uvedomia, čo je najväčšie bohatstvo. Že tým najväčším bohatstvom nie sú peniaze, ani drahé kovy, či kamene, pôda a paláce, ale ľudskosť a múdrosť, sloboda a veľkosť duše, láska a priateľstvo a život.