Slovanská mytológia.

19. decembra 2017, devana, Nezaradené

Kto z nás pozná prastarého Slovanského boha Roda a mýtus o stvorení sveta?
Poznáme biblické stvorenie sveta, ktoré vychádza zo starodávnej mezopotámskej kultúry a ktoré do našich končín prišlo s kresťanstvom.
Poznáme egyptskú mytológiu a jej bohov Amona, Maat, Usira, Hora…
Poznáme panteón olympských bohov, rímskych bohov…
Vieme kto je Odin, Thor, Freya, vieme čo je Valhalla…
A tak málo poznáme našu vlastnú mytológiu, ktorá je jedna z najkrajších na svete.
Slovania svojich bohov uctievali vo svätohájoch, nezatvárali ich do kamenných stavieb, ako to robia iné náboženstvá. Nestavali im chrámy a impozantné sochy, ale ich veľkosť, úctu a lásku k nim si stáročia udržiavali v srdciach.
Najkrajším chrámom je príroda sama. Koľkí z nás cítia silu a energiu hôr a samotných stromov? A práve so Zemou a s prírodou je spätá naša prastará viera.
Mnoho zvykov a tradícii je práve z týchto pohanských čias, ktoré pretrvali po násilnom pokresťančení Slovenov a verím, že pretrvajú aj po všetkých módnych, duchovných trendoch, ktoré k nám prenikajú.
Stvorenie sveta podľa slovanských mýtov začalo Láskou. Boh Rod spal zatvorený v zlatom vajci, ktoré plávalo vo vlnách chaosu. Keď sa prebudil stvoril samotnú Lásku v podobe bohyne Lady. Potom rozbil zlaté vajce a stvoril Všehomír a bohov Beloboga a Černoboga, dvoch bratov, ktorí zápasili o nadvládu nad Všehomírom a sú symbolmi Dobra a Zla, Svetla a Tmy, Života a Smrti…
Ako sa zachovalo meno boha Roda v našej kutúre?
Prichádzame na svet pôrodom, narodením do rodiny. Rodiny vytvárajú rody, národ…
Máme silné duchovné korene, nádhernú mytológiu, máme svoju minulosť.
Nemali by sme na toto všetko zabúdať a zapredávať to za cudzie zvyky a tradície.
Mali by sme znova hľadať svoju duchovnú podstatu, spoznať samých seba a vstať z popola a prachu.

P.S. Ďakujem milá Hedviga za inšpiráciu, dúfam a verím, že sa nám spoločne podarí ukázať aká úžasná a zaujímavá je naša prastará viera…