Mať srdce. . .

9. júla 2017, devana, pre dušu

Srdce máme všetci, bez neho by bol život nemožný. Preto, keď je choré robíme všetko, aby fungovalo aj za pomoci liekov, alebo kardiostimulátorov, v najhoršom prípade je nutná transplantácia.
Ale najdôležitejšie je „mať srdce“. Tak sa stávame bytosťami, ktoré cítia a milujú.
O niektorých ľuďoch sa hovorí, že sú bez srdca, alebo ho majú kameňa, či z ľadu.
Sú to emocionálne chladní ľudia, ktorí síce premýšľajú logicky, ale nedokážu sa vcítiť do ľudskej bolesti, nevedia, čo je jednoduché šťastie, nevedia pochopiť lásku.
Neviem, čo spôsobuje, že niekomu stvrdne srdce na kus kameňa, alebo ľadu. Možno je to veľká bolesť, ktorú musí človek prežiť, alebo zlo, ktoré je ukryté v každom z nás. Ak mu dáme prednosť pred dobrom, tak srdce môžeme stratiť a to nenávratne.
Mať srdce znamená, že ho dokážeme otvoriť všetkým tým, ktorí potrebujú pomoc a neodkopneme ich práve vtedy, keď sa cítia osamelí, opustení a bezradní.
Mať srdce znamená, že dokážeme nezištne milovať a odpúšťať tým druhým, keď nás rania a ublížia nám.
Mať srdce znamená, darovať ho tým, ktorí o to stoja a túžia byť milovaní.
Mať srdce znamená, chápať ľudskú bolesť, vžiť sa do nej a byť empatický. Chápať ľudské slabosti a neodsudzovať ľudí za ne, ale radšej im byť na blízku a pomôcť.
Mať srdce znamená, dokázať sa usmiať aj cez slzy a psychicky podržať a podporiť tých, ktorí padajú na dno a nedovoliť im tam padnúť.
Mať srdce znamená mnoho. Pre každého z nás možno niečo iné.
Mať srdce znamená byť ČLOVEKOM.

P.S. Vďaka milý antisimurdaa za inšpiráciu…